Războiul uleiului de măsline. Cazuri de fraudă și etichetări greșite, descoperite în UE pe fondul scumpirii uriașe

Ulei de masline
Sursa foto: Pixabay

Uniunea Europeană avertizează că a înregistrat un număr record de cazuri potențiale de fraudă și de etichetare falsă a uleiului de măsline în primul trimestru al acestui an. Creşterea semnificativă a preţului la uleiul de măsline a alimentat dezvoltarea pieței negre pentru acest produs.

Scumpirile în materie de ulei de măsline au atins cote uriașe: prețul a crescut de peste două ori din 2018 până azi, producția fiind afectată de condițiile meteorologice extreme, cauzate de criza climatică, dar și de alți factori economici. Pe măsură ce s-a majorat prețul, a crescut și numărul de „notificări transfrontaliere ale UE”, care includ etichetarea falsă ca ulei de măsline, frauda potențială și cazurile de siguranță a sănătăţii, care implică uleiuri contaminate.

Au fost descoperite sticle contaminate sau cu produse diluate, în contextul în care prețurile au crescut de peste două ori față de cele din 2018. În primul trimestru din 2018, UE a înregistrat doar 15 astfel de cazuri. Însă, în primele trei luni ale acestui an, acest număr a crescut la 50 de cazuri, ceea ce reprezintă o creștere de peste trei ori, potrivit datelor furnizate cotidianului The Guardian. Aceste cazuri sunt doar cele care au fost detectate și raportate de statele membre către Direcția generală pentru sănătate a Uniunii Europene. Datele le omit pe cele interne, iar amploarea reală a fraudei este probabil mult mai mare, conform The Guardian.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: