De ce a apărut virusul West Nile în România. Explicațiile unui medic epidemiolog

Tantar
Sursa foto: Pixabay

În timp ce primăria Capitalei intensifică acțiunile de dezinsecție în încercarea de a elimina populațiile de țânțari, virusul West Nile ar putea deveni în curând o amenințare serioasă. O spun specialiștii epidemiologi care trag și un mare semnal de alarmă: „Măsurile care se iau acum vin târziu și au rezultate limitate”.

„Autoritățile nu și-au făcut treaba”

De ce ne confruntăm aproape în fiecare vară cu astfel de cazuri de îmbolnăvire cu West Nile? Pentru că autoritățile nu iau din timp măsuri de eliminare a țânțarilor, este de părere dr. Emilian Popovici, vicepreședintele Sociețății Române de Epidemiologie.

„La noi în țară, țânțarii sunt, din păcate, prezenți peste tot. În străinătate, în Germania, de exemplu, aceste insecte sunt extrem de puține spre deloc. Motivul? Autoritățile de acolo iau măsuri de prevenire a răspândirii lor pe tot parcursul sezonului cald. Acolo se iau măsuri permanente și corecte de dezinsecție. Motiv pentru care ei nu se confruntă cu riscul de îmbolnăvire cu West Nile și cu nici un alt virus transmis de aceste insecte. La noi este altă poveste. Noi luăm măsuri abia după ce apar primele cazuri de îmbolnăvire, abia după ce populațiile de țânțari sunt prezente și foarte prezente. Evident că rezultatul acestor măsuri de dezinsecție este acum unul limitat”, consideră specialistul. Iar riscul este cu atât mai mare cu cât nu vorbim doar despre o anumită specie de țânțari, ci despre insecte obișnuite, comune, prezente peste tot la noi în țară.

„Țânțarul tigru s-ar face vinovat însă toate speciile de țânțari pot fi purtătoare. E oloterie”.

Medicul mai face referire la un aspect: insectele migrează și ajung din zone diferite ale globului în altele. Iar multe dintre ele vin la noi „însoțite” deja. „Țânțarii, când vin, vin „însoțiți”. Vin cu patologiile caracteristice zonelor din care provin”.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: