Turism pentru persoanele cu dizabilități. Radu Oprea: „Sunt peste șapte stațiuni”

Ştefan Radu Oprea
Sursa foto: Facebook / Ştefan Radu Oprea

Persoanele cu dizabilități se vor putea bucura, mai ușor, de pârtiile de ski sau de plajele din România. Un proiect care se referă la accesibilitatea spațiilor de cazare, a plajelor, a pârtiilor, a destinațiilor turistice pentru cei care suferă de anumite afecțiuni fizice, capătă contur. Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan-Radu Oprea a explicat, pentru PS News, cum se poate implementa acest proiect, de unde vin banii și în ce constă protecția consumatorilor-persoane cu dizabilități.

„Anul acesta este introdusă o strategie pentru dezvoltarea turismului care se referă la accesibilitatea spațiilor de cazare, a plajelor, a pârtiilor, a destinațiilor turistice pentru persoanele cu dizabilități. Este vorba despre turismul adaptiv, un proiect care se adresează persoanelor cu dizabilități de orice tip: audio-vizual, de mobilitate de diverse grade etc.

Am constatat, discutând și participând la acțiuni cu organizații non-guvernamentale că în România se practică schi și că persoanele cu dizabilități care, spre exemplu, sunt în cărucior, cu anumite echipamente speciale, ar putea schia pe pârtiile din România. Sunt peste șapte stațiuni unde antreprenori voluntari, de bună credință, sprijină astfel de acțiuni, iar accesul la pârtie, pe instalațiile de cablu sunt cu titlu gratuit.

Am participat la unele acțiuni cu persoane cu dizabilități și am simțit fericirea în forma ei pură, a unei persoane care niciodată n-a simțit senzația lunecării pe zăpadă (de fapt, nici nu prea ieșise din casă). Este o experiență unică pe care, sincer, cred că ar trebui să o trăim majoritatea dintre noi”.

Ministrul Oprea anunță că, împreună cu anumite organizații nonguvernamentale, au organizat tabere, în această vară, pe litoralul românesc, pentru persoanele cu dizabilități.

„Ne-am organizat, anul acesta, pentru unele acțiuni în  sezonul estival, împreună cu o organizație cu care lucrăm dar și cu antreprenorii din turism din diverse asociații patronale (reprezentați cu toții în Consiliul Consultativ pentru Turism). La minister am făcut prezentarea și deja sunt organizate mai multe tabere în zona litoralului românesc, cu plaje. Oamenii au înțeles că sunt costuri minime pentru a putea să fi adaptate, plajele, nevoilor persoanelor cu dizabilități.

Banii necesari pentru a implementa turismul adaptiv vin de la societatea civilă, potrivit lui Radu Oprea.

„O parte din bani vine de la cei care au plajele închiriate sau de la hotelieri, sau prin sponsorizările pe care asociația respectivă reușește să le strângă de la Consiliile Județene, de la autoritățile locale, autoritățile județene, de la foarte multe companii cu capital privat. Împreună cu ei am reușit și am lansat un ghid de conversație cu persoanele cu dizabilități. Un ghid simplu, cu o schemă intuitivă pe care dorim, împreună cu hotelierii,  să ducem acest ghid la fiecare recepție de pensiune sau de hotel din România. Astfel, atunci când o persoană cu dizabilități sună la recepție să știe că sunt lucruri pe care poate să le facă. Am constatat că de foarte multe ori capacitățile de cazare corespund sau costurile sunt minimale pentru a putea să faci un turism adaptiv.

Întrebat despre eventualele proiecte care să atragă fonduri europene pentru segmentul de turism pentru persoanele cu dizabilități, Radu Oprea consideră că și aceste „lucruri trebuie să vină”.

„Le facem în acest moment împreună cu asociațiile, iar lucrurile trebuie să vină. Mă bazez foarte mult pe reacția oamenilor atunci când află că totul este posibil și că nu sunt costuri foarte mari, în special pentru antreprenorii din turism. Da, și faptul că se întâmplă din ce în ce mai mult înseamnă că este o reacție normală, naturală, pentru a putea ca persoanele care au dizabilități, din România, să se bucure și de partea de turism. Dar, să știți, că lucrul acesta e valabil și pentru Europa. Poate să fie oportunitate din această perspectivă, pentru că numărul persoanelor cu dizabilități, din păcate, în Uniunea Europeană se cifrează și el la milioane. Noi avem 800.000 de persoane cu dizabilități.”

Ministrul Oprea vorbește despre cel mai recent acord semnat pentru persoanele cu dizabilități în calitate de consumatori.

„Am avut, luni (n.r. 29 iulie a.c.), la Guvern, Consiliul pentru Dizabilități din România. Împreună cu ANPC (Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor) am semnat un parteneriat, un acord pentru protejarea consumatorilor, a persoanelor cu dizabilități. E un parteneriat în care au venit deja foarte multe rețele de hipermarket-uri. Auchan are deja un proiect pilot prin care toate magazinele lor vor arăta la fel, în sensul în care va fi foarte ușor accesul pentru persoanele în cărucior sau persoane cu alte dizabilități”.

În ceea ce privește accesibilitatea persoanelor cu handicap în instituții publice, ministrul Oprea subliniază importantă acestui lucru, amintind că nici la Senat nu a existat, o vreme, o rampă pentru accesul acestora.

„Noi am avut și anumite obligativități în lege referitoare la accesibilitate. Eu cred că e foarte important în acest moment să arătăm că lucrurile pot fi făcute ca să aduci transformarea și, așa cum spunea și premierul, modificările legislative trebuie să se întâmple. Am fost la Senat cu un domn, în scaun rulat și am constatat că nu exista, atunci, rampă la Seant”, a conchis Radu Oprea.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: