POLITICO Suedia instituie zone de securitate ca urmare a numărului mare de atacuri armate între bandele de traficanți

Poliția suedeza - POLITICO
Sursă: POLITICO/Linnea Rheborg/Getty Images

 

Pe 22 iulie, o persoană a aruncat o grenadă de mână într-un magazin din orașul suedez Södertälje, într-o suburbie care se confruntă de multă vreme cu acte de violență și criminalitate. Mai mulți trecători au fost răniți, relatează POLITICO.

O zi mai târziu, un bărbat a fost împușcat și rănit pe o stradă din apropiere.

Avalanșa de violențe între bande aduce probleme guvernului suedez. Prim-ministrul Ulf Kristersson și aliații săi de dreapta au câștigat alegerile în urmă cu doi ani, promițând să pună capăt unui deceniu de ciocniri între traficanții de droguri.

Cu toate acestea, statisticile privind criminalitatea prezintă cifre îngrijorătoare într-o țară cu 10,5 milioane de locuitori, a cărei imagine internațională este aceea a unei națiuni pașnice, de succes, cu o economie competitivă și o asistență socială puternică.

Dar, la jumătatea mandatului său, este clar că guvernul lui Kristersson mai are mult de lucru. Anul acesta, în Suedia au avut loc 148 de atacuri armate, soldate cu 20 de morți și 26 de răniți. În 2023, au existat în total 53 de decese cauzate de arme de foc. Anul precedent a avut 62 de astfel de crime.

Suedia a devenit un caz alarmant al unei țări europene care nu a reușit să recunoască amenințarea emergentă reprezentată de găștile de traficanți de droguri cu legături internaționale. În prezent, guvernul de la Stockholm se străduiește să reacționeze la o escaladare a violenței, pe măsură ce aceste bande se luptă între ele pentru controlul piețelor locale profitabile de narcotice.

Statul nordic are una dintre cele mai ridicate rate de decese provocate de împușcături din Europa, în condițiile în care zeci de membri ai bandelor suedeze au murit în ultimii ani.

Pe măsură ce violența devine tot mai constantă, un număr tot mai mare de civili inocenți sunt, de asemenea, uciși și răniți de focuri de armă rătăcite și de bombardamente.

Politica de represiune a guvernului Kristersson include prelungirea pedepselor pentru infracțiunile comise cu arme de foc și ia în considerare reducerea vârstei la care copiii pot fi pedepsiți pentru infracțiuni.

Dar, fără îndoială, cea mai atrăgătoare inițiativă politică a fost implementarea așa-numitelor zone de securitate. O nouă lege intrată în vigoare în aprilie permite poliției să desemneze drept zonă de securitate orice spațiu în care consideră că violența este iminentă. Polițiștii  pot opri și percheziționa orice cetățean aflat în zona respectivă – lucru pe care nu l-ar putea face în mod normal decât dacă suspectează cetățeanul respectiv de comiterea unei infracțiuni.

Prima zonă de securitate din Suedia a fost înființată în orașul central Norrköping, după o dublă lovitură a unei bande în iunie. A doua a fost instituită în Geneta, după o crimă în stil execuție comisă în scara unui apartament la începutul lunii iulie.

 

Pace de scurtă durată

Zona Geneta a fost funcțională timp de două săptămâni, începând cu 6 iulie, în apropierea unui lanț de mici magazine.

Aici, prezența poliției era vizibilă, iar semnele indicau că dronele de supraveghere survolează zona.

Unii cumpărători au declarat că au considerat politica poliției de oprire și percheziție intruzivă, lucru care a dus la teama că aceasta ar putea afecta relațiile autorităților cu publicul.

Alții au spus că este utilă și că ar trebui extinsă, precum și impuse măsuri represive suplimentare. Oamenii se temeau însă că violențele vor reveni imediat ce poliția va închide zona, lucru care s-a și întâmplat. La doar două zile după închiderea zonei de securitate, a avut loc atacul cu grenadă asupra magazinului. Poliția suspectează că acesta a făcut parte dintr-un conflict mai larg între bandele locale, iar doi adolescenți au fost arestați în legătură cu explozia.

În ultimii ani, Suedia a înregistrat o creștere a numărului de crime comise de bande, ceea ce contravine tendinței generale de scădere a violenței observată în mare parte din restul Europei.

Experții spun că guvernul trebuie să înregistreze progrese înainte de următoarele alegeri din 2026, sondajele arătând că aceasta rămâne o problemă importantă pentru alegători.

„Dacă reducerea criminalității rămâne o prioritate pe agenda politică… este probabil ca alegătorii să pedepsească guvernul, având în vedere că reducerea criminalității a fost un element-cheie al programului politic”, a declarat Jonas Hinnfors, politolog la Universitatea Gothenburg.

Sondajele de opinie arată în prezent că opoziția condusă de social-democrați devansează guvernul și aliații cu aproximativ 7 puncte procentuale.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: