VIDEO Antonio Amuza: Mai degrabă doi lideri de stânga au potențial mai mare de a ajunge în al doilea tur

Antonio Amuza, sociolog, invitat la Puterea Știrilor 31.07

Recent, imagini cu fostul și actualul președinte PSD, alături de Victor Ponta la aceeași masă, au generat numeroase speculații privind eventuale negocieri privind alegerile prezidențiale din toamnă. Sociologul Antonio Amuza, prezent în studioul Puterea Știrilor, este de părere că este perfect normal ca în spațiul public să se discute despre acest lucru, cu câteva luni înainte de alegeri.

„Nu avem încă o imagine clară cu cine sunt candidații în România. Dacă în Statele Unite lucrurile s-au decantat (…), în schimb, în România lucrurile sunt mult mai fluide, aș spune eu, pentru că aici avem un un singur candidat care și-a anunțat cu adevărat intenția de a merge în lupta pentru alegerile prezidențiale, respectiv Nicolae Ciucă, din zona mainstream”. (…) George Simion este un nume deja anunțat, și-a asumat candidatura pentru prezidențiale, a și început o campanie electorală destul de intensă”, a afirmat sociologul.

Revenind la Mircea Geoană, acesta nu poate fi disociat de trecutul său istoric, de președinte al PSD cu cel mai longeviv mandat în fruntea partidului. Prin urmare, a explicat Antonio Amuza, șansele acestuia de eventuală revenire în parti sunt mari.

„Rămâne de văzut în ce măsură el se mai potrivește cu acest electorat. Vedem o campanie destul de intensă de comunicare către alte publicuri, diferite de votanții PSD-ului. Mircea Geoană a tot făcut așa un tur al tuturor influencer-ilor, întâlnirilor de tip podcast, în care dezbate diverse subiecte socio-politice, de interes pentru spațiul românesc și în special pentru generația mai tânără, fie că vorbim de mileniali sau de generația Z. Deci se adresează unui public mult mai larg și s-ar putea ca, totuși, candidatura lui independentă, cel puțin pentru primul tur, să fie o opțiune destul de serioasă”, a completat sociologul.

Acesta este de părere că, după cum reiese din sondajele de opinie de până acum, principalii doi candidați oponenți pentru alegerile prezidențiale sunt mai degrabă Marcel Ciolacu și Mircea Geoană, în timp ce Nicolae Ciucă nu ar ajunge în al doilea tur.

„Cu alte cuvinte, pare că mai degrabă doi lideri de stânga au potențialul cel mai mare de a ajunge în cel de-al doilea tur, chiar dacă unul dintre aceștia ar candida independent. Și mă refer sigur la Mircea Geoană. Ce înseamnă asta? Înseamnă că în cel de-al doilea tur, dacă ajungem acolo cu acești doi lideri, este foarte posibil ca unul dintre ei să încerce să-și atragă mult mai în serios și de partea sa electoratul de dreapta”, a explicat Antonio Amuza.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: