Seceta anunțată pentru august: noi pierderi ale agriculturii românești. Cezar Gheorghe: „Cred că am fost prea optimist”

Foto Cezar Gheorghe, Agrojurnal

Seceta extremă din iunie și iulie a distrus culturile. Dacă până acum previziunile producțiilor agricole erau sumbre, în prezent, se pare că se poate și mai rău. Luna august, potrivit meteorologilor, va fi la fel de secetoasă. Specialiștii spun că aceste vești modifică ceea ce se considera a fi producții agricole foarte slabe.

Cezar Gheorghe, expert în piața cerealelor aduce, pentru PS News, noi date despre producțiile de porumb și floarea soarelui. La ce ne putem aștepta la sfârșitul anului agricol 2024?

„La ceea ce aveam până acum estimez că am fost prea optimist (n.r. previziunile agricole înainte de luna august). Cred că la porumb vom scădea sub 6 milioane de tone.

La semințele de floarea-soarelui, să zicem, că putem să rămânem într-o marjă de maxim 2 milioane tone. Aici, aveam previzionat, pentru 1.350.000 de hectare, o producție de 3,1 – 3,2 milioane de tone. Dar, din cauza secetei, am ajuns la o estimare de aproximativ 2,2 tone. Acum, scad această producție la 2 milioane tone, pentru că floarea soarelui e gata, a început recoltarea, o iau de pe câmp, cum o fi ea.

La porumb, pentru cele 2,15 milioane de hectare (amintesc ca s-a redus suprafața porumbului, în România) aveam previzionat, inițial, 13 milioane tone, producție. Din cauza secetei, daca am previzionat pana acum doar 7 milioane tone, acum, mă duc serios pe 6 milioane de tone”, anunță, Cezar Gheorghe.

Pierderile financiare 2024, ale agriculturii românești

Potrivit lui Cezar Gheorghe, la porumb în acest sezon vom pierde cam 6 milioane tone. La un preț de 180 euro pe tonă, ajungem la o cifră de 1.080.000.000 euro. 

„În ceea ce privește grâul, mai adăugăm 1.000.000 tone pe care l-am pierdut din cauza secetei pe toată perioada primăverii și în toată perioada prin recoltare, acea maturare forțată a grâului și a și la un preț mediu, să spunem, de 220 euro pe tonă, ajungem la pierderi de 220 de milioane de euro.

Continuăm cu rapița care a pierdut circa 400.000t începând din toamnă până la recoltare din aceleași condiții de secetă petrologică intensă. Lipsa precipitațiilor din toamnă, întoarcere a hectarelor cu rapiță și o producție mult diminuată din cauza acelei maturări forțate conduc aici, la o pierdere de 180 de milioane de euro.

Pierderi cu floarea soarelui: dacă noi estimăm pierderi de circa 800.000 tone la un preț mediu de circa 404 euro, avem o pierdere de 323 de milioane, în total.

Concluzie: Circa 1,8 miliarde de euro pierderi din seceta care a pustiit România 

„La care trebuie să mai adăugăm ceva costuri de finanțare, pentru că banii ăia s-au băgat în pământ și nu mai vin înapoi sub nicio formă. Și avem aici, circa 1.000.000 de hectare de porumb cu o medie a cheltuielilor directe de 580 euro. Avem grâu, 200.000 de hectare afectate cu 570 euro cheltuiala directă, fără cea indirectă, rapița, 148.000 de hectare semințe de floarea soarelui, 320.000 de hectare cu niște medii de cheltuieli directe între 570 și 550 euro pe tonă. Un alt total de circa 1.000.000.000 euro băgați în pământ, care nu vor mai fi recuperați niciodată”, a conchis Cezar Gheorghe.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: