Adrian Negrescu despre e-Proprietatea: „Este o ingerință extrem de gravă în libertatea economică”

Foto Facebook Adrian Negrescu

Din ianuarie 2026, un nou sistem de impozitare se va introduce: e-Proprietatea. Prin acesta, statul va centraliza și impozita toate proprietățile românilor: case, apartamente, terenuri. Analistul economic Adrian Negrescu a explicat, pentru PS News, de ce această măsură schimbă dinamica pieței imobiliare. Negrescu enumeră și criteriile de care trebuie să ținem cont atunci când ne cumpărăm o locuință nouă. Se vor scumpi apartamentele, anul viitor? Care sunt factorii care influențează acest lucru?

„De la 01/01/2025, taxele și impozitele locale pe proprietate sunt calculate în funcție de valoarea de piață a imobilelor respective. Există o lege care a fost amânată anul trecut, dar care are încă termen de intrare în vigoare 03/01/2025. Nu știu dacă Guvernul va proroga legea sau va lua o altă măsură. Cert este că, la cum arată lucrurile, ea va intra în vigoare.

Astfel că, pentru un apartament de de 50m² în centrul Bucureștiului, de două camere, dacă până acum plăteai o sumă relativ mică, pe care și-o permiteau proprietarii ei, de anul viitor ar trebui să plătești de cel puțin trei ori mai mult, având în vedere că acest calcul este făcut la valoarea de piață.

De la 01/01/2026 vom avea deja e-proprietatea. Acesta este un sistem național de evaluare a proprietăților și inclusiv de de aplicare a taxelor impozitelor, care va ține cont de foarte multe criterii și, din păcate, în care statul va avea un rol determinant. Statul, practic, își propune să evalueze el, valoarea proprietăților, ceea ce, din punctul meu de vedere este ingerință extrem de gravă în libertatea economică, în dinamica pieței imobiliare”.

Statul ne va impune un mercurial al prețurilor din zona imobiliarelor

Adrian Negrescu afirmă că proprietățile, în anii următori, se vor scumpi foarte mult din cauza suprataxării.

„Va fi un calcul și mai interesant, pentru că vor fi luate în calcul datele făcute din acest studiu al notarilor. Practic, statul ne va impune un mercurial al prețurilor din zona imobiliarelor și asta înseamnă, din păcate, un efect extrem de negativ deoarece, statul ne va spune cam care este valoarea casei în care stăm. Scopul statului este de a aduna cât mai mulți bani, iar proprietatea în anii următori se va scumpi foarte mult din perspectiva taxării”.

Să ne așteptăm atunci să-și vândă românii locuințele, terenurile?

„Nu cred. Cred că mulți dintre români habar n-au că statul le pregătește o asemenea surpriză. O familie de pensionari care abia se descurcă de la o zi la alta și care de la 01/01/2026 va trebui să plătească un impozit de aproape trei ori mai mare, va fi foarte dificil. Vor fi imobile, mai ales în zona societăților comerciale, care vor plăti de cinci ori sau chiar de șase ori impozit mai mare față de ceea ce plătesc, în prezent”.

Ce se întâmplă dacă o familie nu își poate plăti impozitele pentru locuință? „Executare silită”, spune Adrian Negrescu.

„Dar, românii întotdeauna, indiferent de cât de mari au fost taxele mari, le-au plătit pentru că știu cât de importante sunt taxele pentru pentru a-și menține până la urmă, locuințele respective”.

 Taxe mai mari pe mașini

„Săptămâna trecută, Ministerul Mediului a retras practic din dezbatere publică, având în vedere anul electoral, un astfel de proiect. Cert este că tendința este pentru 2026, de creștere a impozitelor pe mașini, în spiritul legislației europene. Vom sancționa practic pe cei care au mașini vechi, poluante și vom bonifica într-un fel sau altul pe cei care au mașini mai puțin poluante. Vom ajunge în felul ăsta ca în Germania, unde să ții o mașină mai veche de 10 ani nu merită din punct de vedere economic. Taxele sunt incredibil de mari, motiv pentru care foarte mulți nemți își vând foarte repede mașinile în așa fel încât să nu creeze, să nu le crească impozitul pe măsura vechimii mașini”.

România nu e pregătită pentru vânzările de mașini electrice

„Nu avem infrastructură de încărcare pentru mașinile electrice. Sunt foarte puține stații. Mergeți acum pe litoral, de exemplu, cu o mașină electrică și încercați să vă alimentați, să vă încărcați mașina. Veți sta cu orele, poate chiar cu nopțile la coadă pentru a prinde un loc la un încărcător electric. Nu avem încă infrastructura și de aceea reticență românilor în a adopta acest tip de mașină. Pe de altă parte, să nu uităm că au redus inclusiv subvențiile acordate mașinilor electrice, astfel încât nu mai este atât de tentant să-ți cumperi o mașină electrică, inclusiv în Capitală. Aici, numărul stațiilor de încărcare electrică este foarte mic, raportat la nevoia reală a pieței. Până nu vom avea o rețea națională de încărcătoare care să fie disponibilă 24h din 24, va fi greu să se impui un astfel de trend, vânzărilor auto”.

Vrei să cumperi o locuința? Gândește-te și la acest aspect

Criteriile de care trebuie să ținem cont atunci când achiziționăm o locuința, în opinia analistului economic, sunt nu doar cele legate de valoare ci și de posibilitatea de a o revinde.

„Achiziția unei case ține de oportunitate, de un mix de condiții pe care trebuie să te gândești dacă-l îndeplinești. Dacă acel imobil, de exemplu, acel apartament se află într-o zonă care are toată infrastructura necesară, de la mijloacele de transport în comun, la școli, la spitale, la magazine alimentare. Dacă prețul este unul bun, raportat la media din zona respectivă, dacă are potențial de revânzare?

Este probabil, ca în anii următori, românii să intre în acest trend internațional de schimbare a locului de muncă, mult mai repede. De când ne-am obișnuit noi, din școală am ieșit cu ideea că te duci la un serviciu și de acolo, direct la pensie. S-au schimbat vremurile, iar mobilitatea forței de muncă se va accentua în anii următori, motiv pentru care trebuie să te întrebi, oare îmi voi schimba serviciul? Mă voi muta în alt oraș, în altă țară? Voi câștiga mai bine, poate în viitor, în așa fel încât apartamentul ăsta să fie mic? Voi avea o familie, voi face mai mulți copii, voi avea nevoie de un spațiu mai mare? Și din această perspectivă, întotdeauna când cumperi un apartament să te gândești la potențialul de revânzare”, este sfatul analistului economic, Adrian Negrescu.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: