Știri din capitalele Europei, 2 august

UNIUNEA EUROPEANĂ

Prima lege din lume privind inteligența artificială a Uniunii Europene a intrat oficial în vigoare joi, marcând cea mai recentă etapă în eforturile blocului de a reglementa tehnologia, conform The Associated Press.

Oficialii afirmă că Legea privind inteligența artificială va proteja „drepturile fundamentale” ale cetățenilor din blocul comunitar, încurajând în același timp investițiile și inovarea în industria inteligenței artificiale, aflată în plină expansiune. Elaborată în decursul mai multor ani, această lege constituie un regulament cuprinzător pentru reglementarea inteligenței artificiale în Europa, dar ar putea, de asemenea, să servească drept ghid pentru alte guverne care încă se străduiesc să elaboreze bariere de protecție pentru această tehnologie aflată în dezvoltare rapidă.

 

MADRID

Numărul turiștilor străini în Spania a crescut cu 13% în prima jumătate a anului 2024, țara fiind pe cale să înregistreze un nou an record în ceea ce privește numărul de vizitatori, în ciuda nemulțumirilor tot mai mari cu privire la impactul industriei vacanțelor în unele puncte fierbinți turistice, potrivit Reuters.

În cele șase luni până la sfârșitul lunii iunie, 42,5 milioane de turiști internaționali au sosit în Spania, numai luna iunie înregistrând o creștere de 12%, ajungând la 9 milioane, odată cu începerea perioadei de vară mai aglomerate.

 

ROMA

Guvernul italian ar putea lua în considerare o posibilă taxă impusă băncilor și companiilor de asigurări italiene, precum și companiilor energetice, potrivit presei locale. Oficialii lucrează la o potențială taxă, care nu va fi similară impozitului pe profiturile excepționale propus în 2023, a raportat ziarul La Stampa, fără a preciza de unde a obținut informația. Propunerea ar viza o serie de companii care au beneficiat de rate ridicate ale dobânzii, precum și de transferarea costurilor inflației către clienți, precizează Bloomberg.

 

DUBLIN | KIEV

Irlanda va reduce semnificativ ajutoarele sociale pentru refugiații din Ucraina. Începând cu 1 septembrie, plățile săptămânale de stat pentru refugiați vor fi reduse de la 232 euro pe săptămână la doar 38,80 euro. Decizia a fost criticată de partidele de stânga din Irlanda, care susțin că aceasta va duce la o creștere a sărăciei în rândul copiilor și că, în cele din urmă, va reprezenta o distragere a atenției politice de la alte probleme interne.  Modificările vor descuraja probabil mulți refugiați să ia în considerare o mutare în Irlanda, în condițiile în care lipsa de locuințe în economia irlandeză continuă să fie o problemă greu de rezolvat pentru guvern, relatează Euronews.

 

BUDAPESTA

Ungaria a respins o ofertă din partea Croației de a utiliza sistemul său de conducte ca alternativă la importurile de petrol rusesc, escaladând un conflict ramificat cu UE, scrie Financial Times.

Reacția ministrului de Externe, Peter Szijjártó, a venit ca urmare a presiunilor exercitate de Comisia Europeană asupra Ungariei și Slovaciei pentru ca acestea să renunțe la livrările rusești, la mai bine de doi ani după invazia Moscovei în Ucraina. Cele două țări, împreună cu Republica Cehă, au obținut derogări de la interdicția impusă la nivelul UE asupra țițeiului rusesc importat prin intermediul unui gazoduct care tranzitează Ucraina, deoarece au mai puține surse alternative.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: