Schimb de deţinuţi Rusia-Occident: Copiii cuplului eliberat din Slovenia nu ştiau că părinţii lor erau spioni ruşi

Sursă foto: kremlin.ru

Copiii cuplului de presupuşi spioni ruşi Artiom Dulţev şi Anna Dulţeva, care au fost eliberaţi de Slovenia în cadrul schimbului istoric de deţinuţi dintre Occident şi Rusia, nu au ştiut până acum că erau ruşi şi nu cunosc limba rusă, susţine purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de AFP.

Joi, Occidentul şi Rusia au efectuat cel mai mare schimb de deţinuţi de după Războiul Rece, implicând 24 de persoane plus cei doi copii.

Copiii fuseseră daţi în plasament de către serviciile sociale după ce părinţii lor au fost condamnaţi la mai bine de un an şi jumătate de închisoare.

„Copiii imigranţilor ilegali care s-au îmbarcat ieri (joi) în avion au descoperit că sunt ruşi abia când avionul a decolat de la Ankara. Ei nu vorbesc limba rusă”, a declarat Dmitri Peskov.

Soţii Dulţev, în vârstă de aproximativ 40 de ani, au fost arestaţi la sfârşitul anului 2022 în Slovenia. Ei au pledat „vinovat” şi au fost condamnaţi de instanţele slovene la mai mult de un an şi jumătate de închisoare pentru „spionaj şi falsificare de documente”.

Potrivit presei, cei doi presupuşi agenţi ai serviciilor ruse de informaţii externe (SVR) au sosit în Slovenia în 2017 cu paşapoarte argentiniene şi locuiau în capitala Ljubljana înainte de arestarea lor în decembrie 2022.

Copiii lor fuseseră plasaţi într-o familie adoptivă de către serviciile sociale.

Când au ajuns la Moscova, Vladimir Putin i-a întâmpinat cu un „buenas noches”.

Iar dacă Peskov a spus despre soţii Dulţev că erau „imigranţi ilegali”, în schimb a confirmat că Vadim Krasikov, eliberat joi de Germania după ce a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru uciderea la Berlin a unui fost comandant separatist cecen, este agent FSB.

„Krasikov este un membru al FSB. El a servit în Alfa (o unitate de elită a FSB, n.r.). El a servit alături de mai mulţi angajaţi (actuali) ai serviciului de securitate al preşedintelui Vladimir Putin”, a declarat purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

Acuzat că a fost recrutat de FSB, Vadim Krasikov a fost condamnat la 15 decembrie 2021 la Berlin la închisoare pe viaţă pentru uciderea unui georgian din minoritatea cecenă care luptase împotriva forţelor ruse între 2000 şi 2004.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: