Complicațiile politice ale schimbului de prizonieri: Disidenții ruși acuză că au fost expulzați ilegal de către Moscova

Ilya Yashin
Sursa foto: Facebook

Ilia Iaşin, un activist rus de opoziţie eliberat din închisoare în schimbul celor 26 de deţinuţi efectuat joi, a declarat că a fost scos din Rusia împotriva voinţei sale şi că el dorea să rămână în ţară. Și disidentul Vladimir Kara-Murza, consideră că transferul lor din închisorile rusești în Occident echivalează cu expulzarea lor ilegală de către Moscova, în conformitate cu legislaţia rusă. Cei trei au acceptat în final transferul, de teamă că refuzul lor ar pune în pericol eliberarea celorlalți prizonieri occidentali.

Cei trei activiști – Vladimir Kara-Murza, Ilia Iaşin şi Andrei Pivovarov (foto, de la stânga la dreapta)- vor continua din străinătate lupta politică împotriva lui Vladimir Putin, după cum au declarat în cadrul unei conferințe de presă, organizată la Bonn. În cadrul schimbului de deţinuţi, cel mai mare de după Războiul Rece, opt ruşi, inclusiv un criminal condamnat, au fost schimbaţi cu 16 deţinuţi din închisorile din Rusia şi Belarus, mulţi dintre ei disidenţi. Eliberarea lor a fost salutată ca o victorie de către liderii occidentali care se temeau pentru viaţa acestora după moartea în închisoare, în februarie, a politicianului Aleksei Navalnîi, cel mai cunoscut opozant rus.

Iaşin, încarcerat în 2022 pentru că a criticat invazia pe scară largă a lui Putin în Ucraina, a declarat că el nu şi-a dat consimţământul pentru deportare şi că alţii care aveau nevoie mai urgentă de îngrijire medicală ar fi trebuit să plece în locul său.

„Din prima mea zi în spatele gratiilor am spus că nu sunt dispus să fac parte din niciun schimb”, a declarat el, citat de Reuters.

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, comentând joi schimbul de deţinuţi, a declarat că cei pe care i-a numit trădători ai ţării sale ar trebui să putrezească şi să moară în închisoare, dar că era mai util pentru Moscova să îşi aducă propriii oameni acasă.

„Îmi doresc să mă întorc acasă”

El şi-a îndreptat furia nu împotriva guvernelor occidentale care au asigurat eliberarea sa, despre care a spus că s-au confruntat cu o dilemă morală dificilă, ci împotriva Kremlinului pentru expulzarea unui rival politic împotriva voinţei sale.

„Ceea ce s-a întâmplat la 1 august nu consider că a fost un schimb de deţinuţi, ci expulzarea mea ilegală din Rusia, împotriva voinţei mele şi spun sincer, mai mult decât orice, îmi doresc acum să mă întorc acasă”, a adăugat el.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: