Bogdan Stoica: Oricum pâinea și uleiul îngrașă

Bogdan Stoica

30 de miliarde de euro a pierdut România în agricultura ultimilor patru ani. E un dezastru comparabil cu cel din al doilea război mondial. Întâi a fost pandemia cu criza logistică, când nu se mai găseau tir-uri, vagoane și vapoare decât pentru achizițiile hoțești. Apoi a urmat războiul din Ucraina, când în numele foametei din Africa vecinii ne-au luat locul pe piața europeană. Iar acum avem o secetă pe cinste, care a distrus culturile plantate anul trecut și a ruinat culturile noi.

Ai fi zis că, la cât de mare e paguba, cineva făcea o cercetare, căuta niște soluții, implementa niște idei și punea în practică un plan de acțiune. Am fi fost azi, în etapa X și am fi putut ști cum vom sta peste 1, 2 sau 5 ani. Ei bine, nu. Tot ce se știe este că încă vreo 200 de fermieri români și-au închis exploatațiile, și-au înstrăinant terenurile și și-au pus combinele pe olx. Se mai știe că ponderea terenurilor deținute de străini a crescut, ca și suprafața agricolă necultivată. Ne îndreptăm spre un dezastru practic, nu ca cel teoretic de mai sus. Vom depinde alimentar de cine știe cine, până cine știe când, dar nu vom discuta despre asta, deși avem alegeri.

În 2020 ne dădeam seama ce proști am fost că am paradit industria produselor sanitare, că nu aveam nici măcar o fabrică de măști.

În 2022 am realizat ce proști am fost că am distrus industria de apărare și că nu mai avem nici măcar o fabrică de pulberi.

Probabil că prin 2026 România va implementa o politică națională de fasting. O masă pe zi, fără carbohidrați, eventual pe cartelă. Vom fi toți zvelți în pozele de grup făcute random pe stradă. Parcă am mai văzut asta, nu?

Autor

  • Bogdan Stoica

    Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: