Andrei Caramitru: De ce se prăbușesc bursele acum ? Yen-ul

Andrei Caramitru

Andrei Caramitru comentează, luni, pe Facebook, prăbușirea burselor, apreciind că acest lucru are legătură cu Japonia, care imprimă bani fără număr.

El afirmă că japonezii s-au gândit politic la acest lucru, pentru că astfel se vor prăbuși bursele din America, iar Donald Trump va avea o șansă mai mare la alegerile din noiembrie.

De ce se prăbușesc bursele acum ? Yen-ul.
Japonia e singura țară care a păstrat dobânzi zero și care imprimă bani fără număr. De ce ? Pentru ca au o populație atât de îmbătrânită ca sunt în colaps financiar – trebuie să imprime bani ca să acopere deficiturile. De câteva decenii e așa .
Acum ca dobânzile peste tot sunt mari trade-ul se făcea așa : Te împrumuți în yeni la 0.25-0.5% și plasezi în bursele vestice. Câștigi din asta foarte foarte mult (în plus yen-ul scădea deci câștigai și de acolo). Practic – mutai lichiditatea în exces din Japonia în celelalte piețe . Vorbim de trilioane .
Acum însă banca centrală japoneză a ridicat dobânzile și a indicat ca oprește pomparea de lichidități. Asta duce la creșterea yen-ului deci pierzi pe partea aia a trade-ului șI te costă și împrumutul mai mult. Sumele pe trade-ul ăsta sunt gigantice deci – când toți închid pozitiiile – sunt obligați să vândă active de pe bursele vestice (cumpărate cu lichiditatea venită din Japonia). E un șoc mare de tot la ce volume vorbim olalala.
Acuma – de ce au făcut japonezii asta fix acum? Eu cred ca s-au gândit politic – dacă facem asta ducem în cap bursele din America și așa îi dăm o șansă mare lui Trump (alegerile sunt peste 3 luni). Care Trump e mult mai anti-china decât democrații. Asta economic e esențial pentru Japonia (care a fost decimată de competiția chineză). Deci mi se pare ca timing-ul e cu schepsis.
Cam atât. E fascinant altfel”, a concluzionat Caramitru.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: