Ce se întâmplă pe piața mondială a cerealelor: volume, exporturi, cotații la burse

Sursa foto: Unsplash

Prețurile grâului, porumbului și semințelor oleaginoase au început să scadă din nou, în ultimele zile, după o ușoară revenire la jumătatea lunii iulie 2024. Previziunile arătau o recoltă mai abundentă dar, seceta din majoritatea țărilor europene a modificat totul.

La Bursa de Valori din Chicago, prețul grâului american cu livrare în septembrie a scăzut la 5,14 dolari per bushel (1 bushel = 35.239 kilograme), cel mai scăzut nivel din vara anului 2020. Prețurile porumbului și soia sunt, de asemenea, la cele mai scăzute niveluri, de aproape patru ani.

Pentru Europa, prețul grâului cu termenul din septembrie a scăzut sub pragul de 215 euro pe tonă, pe Euronext. Porumbul și rapița sunt supuse și ele, tendințelor de scădere.

Recoltele din Franța, principalul producător de grâu din Uniunea Europeană, se previzionează a fi slabe. Asociația Generală a Producătorilor de Grâu (AGPB) a menționat, o recoltă „care ar putea scădea până la 26 de milioane tone față de 36 de milioane în medie” cum era în anii precedenți.

O recoltă bogată în Statele Unite și Rusia

Dar, recolta promite să fie abundentă în Statele Unite și mai puțin slabă decât se aștepta inițial, în Rusia. Cu câteva săptămâni în urmă, unii analiști de pe piață se temeau că recolta rusă ar putea scădea sub 80 de milioane de tone dar, cerealierii ruși au ridicat previziunile la 84,7 milioane de tone.

Între timp, prețurile cerealelor din Rusia, Ucraina, România și Bulgaria rămân în general mai mici decât prețurile celorlate cerealelor de origine europeană, care continuă să pună presiune asupra prețurilor de pe Bursa Euronext.

La Marea Neagră, cotațiile cerealelor rămân sub presiune

Având în vedere perioada de recoltă care încă nu s-a încheiat în Europa, precum și prognozele bune de peste Ocean, specialiștii în domeniu nu se așteaptă la modificări semnificative în perioada imediat următoare, dar creșterile de preț ar putea apărea în toamnă, în perioada octombrie-noiembrie.

În ceea ce privește grâul, nivelul mediu pentru marfa livrată în Portul Constanța rămâne la 200 de euro/tonă.

”În România, grâul s-a recoltat. Nu același lucru putem spune și despre celelalte țări: procesul este în plină desfășurare în Uniunea Europeană, Ucraina, Rusia, Statele Unite, etc. Asta face ca presiunea pe prețul grâului să persiste. Un mic avantaj de circa 5-7 euro/tonă în plus la prețul grâului, ne duce la 200 de euro/tonă, livrat în Portul Constanța”, a precizat Cezar Gheorghe, expert în comerțul cu cereale.

Potrivit expertului, porumbul, cu o recoltă nouă foarte slabă, va fi consumat în țară. Prețul oferit de procesatori în această perioadă va ajunge până la 900 de lei/tonă.

„Piața locală a declanșat deja o bătălie în spirală a prețurilor. 850-900 de lei/tonă în regiunea de nord a Moldovei, față de 875-895 lei/tonă în Portul Constanța. Piața internă va prelua controlul și se luptă pentru ceea ce a mai rămas”, a explicat Cezar Gheorghe.

La rapiță, totul depinde de fondurile de investiții în acest moment, iar creșterile semnificative de preț se așteaptă, de asemenea, în toamnă, cu 480 de euro/ton, cu livrare în Portul Constanța.

China, importuri scăzute

Traderii sunt îngrijorați de o încetinire a cererii de achiziții de cereale din partea Beijingului.

Statele Unite ale Americii sperau ca, pentru boabe de soia, China va deveni un cumpărător mai mare, dar brokerii americani au realizat că la sfârșitul lunii iulie, China cumpăra soia din America de Sud. Volumul american de export de soia către China este cu 25 de milioane tone mai mic decât a fost anul trecut între ianuarie și iunie.

Încetinirea economiei chineze se resimte și în Europa. Volumele de cereale exportate, anul acesta au fost mult mai mici decât cele din anii precedenți.

Prețului petrolului, la cel mai scăzut nivel din aproape două luni, în special din cauza incertitudinilor legate de economia chineză, a afectat porumbul și semințele oleaginoase din țară. O parte din aceste cereale este folosită pentru a produce biomotorină.

„Dar dacă războiul din Orientul Mijlociu se extinde, probabil că piața va restabili rapid prețul țițeiului, ceea ce ar avea un impact asupra prețurilor produselor agricole”, notează Mike Zuzolo, analist francez.

România a rămas pe poziția a două în clasamentul celor mai mari exportatori europeni de cereale, după Franța

În perioada 1-14 iulie 2024, România a fost cel mai mare exportator de grâu moale din UE, cu o cantitate de 286.450 de tone, urmată de Germania (80.410 tone), Lituania (75.002 tone), Franţa (73.316 tone) şi Letonia (70.762 tone). De asemenea, în primele două săptămâni ale sezonului 2024/25, blocul comunitar a exportat o cantitate de 409.546 de tone de orz, în scădere cu 42% faţă de perioada similară a sezonului 2023/24, precum şi o cantitate de 47.927 de tone de porumb, în scădere cu 39% în ritm anual. Atât la orz cât şi la porumb, România a fost cel mai mare exportator din UE, în condiţiile în care a exportat 371.406 de tone de orz şi 36.844 de tone de porumb în primele două săptămâni ale sezonului agricol care a început la 1 iulie 2024.

Comisia Europeană arată că importurile UE de grâu moale au crescut cu 71% în ritm anual, până la 292.703 de tone, în timp ce importurile de porumb au crescut cu 21% până la 903.946 de tone.

În rândul statelor membre UE, Spania a fost cel mai mare importator de grâu, la începutul sezonului 2024/25, cu 198.892 de tone. De asemenea, Spania a fost şi cel mai mare importator de porumb din UE, cu 449.789 de tone importate în perioada 1-14 iulie 2024.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: