Război Israel – Iran: Scenariul, din ce în ce mai probabil, că ostilitățile se vor declanșa. Cine susține Iranul?

Sursa foto: Radio France

Război Israel – Iran: Atacul Iranului asupra Israelului este considerat de mulți analiști internaționali ca fiind unul, iminent.

Oficialii americani și israelieni se tem că iranienii ar putea include și implicarea grupării Hezbollah ceea ce ar face ca amploarea conflictului să fie mult mai mare.

Analistul politic, Lucian Ştefan Dumitrescu, a precizat, pentru PS News, că Iranul nu va declanșa acest război dacă nu va avea o susținere din partea Rusiei, Turciei și a altor „actori”.

Foto: Lucian Dumitrescu, ResearchGate
„Nu pot să fac o prognoză. Din câte observ, nu știe nimeni. Este cumva situația de dinainte de începerea războiului din Ucraina, când erau semne că o să înceapă război și în Orientul Mijlociu.
Dar există o diferență fundamentală. În timp ce Ucraina nu este o putere nucleară, Israelul este, așa că, eu cred că Iranul se va gândi de multe ori înainte să atace Israelul prin intermediu Hezbollah”.
Analistul politic a vorbit despre avantajele beligerante ale Israelului precizând că este o putere nucleară fără a fi recunoscută ca atare și în plus, statul are susținerea Americii.

„Deci Israelul este o putere nucleară, chiar dacă nu este recunoscută ca atare. Ei nu au recunoscut niciodată că au rachete nucleare. Și, în al 2-lea rând, Israel are o susținere masivă din partea Statelor Unite ale Americii.

Nu știu în ce măsură, Rusia și China, eventual și Turcia ar putea susține Iranul, mai ales pe fondul războiului din Ucraina. Adică, asta, cel puțin, este ipoteza mea. Nu cred că Iranul va declanșa acest război dacă nu va avea o susținere informală, evident din partea Rusiei, Turciei și eventual din partea altor actori”.

Lucian Dumitrescu vede un conflict dus în zona Libanului în cazul în care „ostilitățile se vor declanșa”, dar și posibilitatea de a nu se întâmpla nimic deoarece, „în relațiile internaționale, intențiile statelor nu sunt cunoscute”.

„Există un scenariu din ce în ce mai probabil că ostilitățile se vor declanșa. Cum se vor declanșa? Asta este important. Cel mai probabil o să fie un un conflict, zic eu, dus undeva în zona Libanului și de aici vom vedea ce se va mai întâmpla. Dar repet, e doar un scenariu. La fel de bine se poate să nu se întâmple nimic, însă există o escaladare, asta este clar.

Niciun analist nu poate să vă garanteze că vor începe ostilitățile, pentru că în relațiile internaționale, o chestiune bine cunoscută, aceea că intențiile statelor nu sunt cunoscute. Adică știm declarațiile, știm strategiile de securitate, știm niște comportamente anterioare, știm ce capabilități au anumite state, ce alianțe pot să formeze.  Dar intențiile exacte nu le putem cunoaște”.

De asemenea, întrebarea care se pune, potrivit lui Dumitrescu este: Cine susține Iranul?

„Este important, din punctul meu de vedere, ce fel de război va fi acesta, în cazul în care se vor declanșa ostilitățile, unde se va derula cu predilecție, cât va dura, ce susține și foarte important aspectul ăsta, cine susține Iranul?

Iranul, sigur nu se va implica într-un astfel de conflict dacă nu va avea susținere informala, evident din partea Rusiei, Chinei, Turciei eventual și a altor state”.

Dacă s-ar putea extinde sau nu acest conflict, analistul crede că războiul nu ar trebuie să se extindă și argumentează de ce.

„Cred că actorii implicați vor face tot posibilul ca războiul să nu se extindă, pentru că în general asta se întâmplă atunci când marile puteri nu sunt implicate. Dacă sunt implicate indirect, războaiele sunt ținute sub control. Asta este ideea războaielor post-coloniale, dacă le putem numi așa, iar ceea ce se întâmplă în Ucraina e un război post-colonial. Deci vedeți că nu e un război direct între marile puteri. Dacă se va ajunge la o confruntare între marile puteri, da, este foarte probabil ca ostilitățile să se extindă. Dar atâta vreme cât va fi doar o confruntare între reprezentanții propri ai marilor puteri, e mai probabil ca acest conflict să fie restrâns”, conchide analistul de politică externă”.

Teroriștii din Liban au lansat deja în această dimineață mai multe rachete spre Israel, forțând activarea sistemului de apărare Iron Dome pentru a le intercepta. Liderii iranieni și Hezbollah au promis răzbunare pentru moartea comandantului militar al Hezbollah, Fuad Shukr, și a liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh.

Generalul american responsabil de operațiunile din Orientul Mijlociu se află deja în regiune pentru a coordona apărarea Israelului. Acesta a primit instrucțiuni să reunească coaliția de țări care a sprijinit Israelul în timpul atacului iranian cu rachete și drone din aprilie.

Surse americane au explicat că un posibil atac iranian ar putea fi o reacție la asasinarea unor lideri importanți ai Hamas și Hezbollah.
Statele Unite și-au sporit prezența militară în Orientul Mijlociu, trimițând mai multe nave de război și avioane de luptă în regiune.
Pentru americani va fi mai dificil să mobilizeze aceeași coaliție internațională și regională care a sprijinit Israelul în fața atacului precedent, mai ales având în vedere contextul actual al conflictului dintre Israel și Hamas, care a alimentat sentimente anti-Israel în întreaga regiune.

Conform Axios, generalul american responsabil de Orientul Mijlociu intenționează să viziteze mai multe țări din Golf, Iordania și Israel. Iordania ar putea juca un rol crucial, la fel ca în atacul din aprilie, când a interceptat dronele iraniene și a permis avioanelor americane și israeliene să folosească spațiul său aerian.

Potrivit Channel 12, Israelul, SUA și Marea Britanie se pregătesc pentru un potențial război total cu Iranul și aliații săi proxy. Regimul de la Teheran și grupările sale teroriste proxy promit să se răzbune uciderea unor comandanți. Biden mobilizează puterile regionale pentru a ajuta la respingerea unui bombardament al Iranului cu rachete și drone asupra Israelului ce ar putea avea mai multă anvergură decât cel din noaptea de 13- 14 aprilie.

The Guardian transmite că Marea Britanie se pregătește să evacueze toți cetățenii britanici din Liban. Navele britanice se află deja în estul Mediteranei, iar forțele aeriene pun elicoptere de transport la dispoziție.

Biroul lui Netanyahu a transmis că premierul israelian nu comentează conținutul discuțiilor sale private cu președintele SUA: „premierul israelian nu intervine în politica americană și va lucra cu oricine este ales președinte și se așteaptă ca americanii să nu intervină nici în politica israeliană”.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: