Finanțe: Termenul de 5 zile pentru încărcarea în SPV a facturii se calculează din ziua următoare

Sursa foto: anaf.ro

Termenul de 5 zile calendaristice în care o factură trebuie încărcată în sistemul e-Factură se calculează începând cu ziua următoare celei în care a fost emisă, a transmis, în urma solicitării Profit.ro, un reprezentant al Ministerului Finanțelor. În ultimele zile, în grupurile contabililor de pe rețelele sociale au avut loc dezbateri privind data de la care se calculează intervalul de 5 zile.

Până la 1 iulie, termenul de încărcare în e-Factură a facturilor a fost de 5 zile lucrătoare, dar de la 1 iulie a fost schimbat în 5 zile calendaristice.

„Termenul de 5 zile curge din ziua următoare celei în care a fost emisă factura”, a declarat pentru Profit.ro un reprezentant al Ministerului Finanțelor.

Acesta a fost întrebat dacă termenul de 5 zile pentru încărcarea în e-Factură include ziua în care aceasta a fost emisă sau termenul curge din ziua următoare celei în care a fost emisă factura.

Firmele au, de la 1 ianuarie, obligația de a transmite, în termen de 5 zile lucrătoare, și în sistemul e-Factură facturile emise. Sancțiunile pentru nerespectarea acestei obligații au fost suspendate inițial până la 31 martie, dar ulterior perioada a fost extinsă până la 31 mai. De asemenea, s-a decis să nu se dea amenzi pentru facturile neraportate din perioada 1 ianuarie – 31 mai, dar numai pentru nerespectaeea obligației de încărcare în termen a facturilor și în e-Factură. La controale ulterioare, ANAF poate cere ca în e-Factură să fie disponibile și facturile din perioada ianuarie-mai.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: