POLITICO – Premierul britanic amenință cu măsuri drastice după revoltele antirasiale din weekend

Sursă: CNN/Stringer/Reuters

Prim-ministrul britanic Keir Starmer a condamnat revoltele de extremă-dreaptă în urma cărora bandele au incendiat clădiri, au atacat minorități etnice și s-au ciocnit cu poliția în weekend, conform POLITICO.

Duminică la scurt timp după ce manifestanții au încercat să incendieze o clădire în care se aflau solicitanți de azil, Starmer a declarat:

„Cei care au participat la aceste violențe se vor confrunta cu întreaga forță a legii. Poliția va face arestări… Vă garantez că veți regreta că ați luat parte la aceste atacuri. Toți oamenii care gândesc corect ar trebui să condamne acest tip de violență”.

Revolte au avut loc în orașe din Marea Britanie în urma unor informații false răspândite pe internet, conform cărora suspectul atacului armat de luni, asupra unei clase de dans pentru copii din Southport  în care au fost ucise trei fete, ar fi fost un imigrant musulman.

Marți, manifestanții au descins în Southport și au atacat o moschee, ciocnindu-se cu polițiștii și rănindu-i. Autoritățile au declarat că suspectul în cazul înjunghierii din Southport, Axel Rudakubana, în vârstă de 17 ani, s-a născut în Marea Britanie. Dar revoltele și atacurile asupra moscheilor și a altor clădiri au continuat.

Ministrul de Interne, Yvette Cooper, a declarat: „Având în vedere amenințările și atacurile asupra moscheilor din multe comunități, guvernul oferă sprijin suplimentar rapid prin schema de securitate de protecție, alături de ajutorul forțelor de poliție locale”.

Starmer, care a preluat funcția în urmă cu doar o lună, va prezida luni principalul comitet de criză al guvernului, cunoscut sub numele de Cobra, în timp ce administrația sa laburistă luptă pentru a recâștiga controlul.

Revoltele au avut loc revolte în Belfast, în Irlanda de Nord, Bristol, în sud-vestul Angliei, Londra, în sud-est, și în numeroase orașe din Midlands și nordul Angliei, precum Blackpool, Hull, Leeds, Manchester, Middlesbrough, Stoke-on-Trent și Sunderland.

Grupurile antirasiste s-au mobilizat și ele, organizând contramanifestații în mai multe orașe. În Liverpool, poliția a intervenit sâmbătă pentru a preveni ciocnirile dintre protestatarii de extremă-dreaptă și antifasciști.

Mai târziu în aceeași zi, manifestanții au incendiat o bibliotecă, au ars cărți și au încercat să împiedice pompierii să ajungă la incendiu, a declarat poliția din Merseyside. Aceștia au efectuat 23 de arestări.

Revoltele au luat o turnură sinistră duminică în Rotherham, un oraș afectat de tensiuni rasiale în urma unui scandal de exploatare sexuală a copiilor și a mușamalizării acestuia, în anii 2000, în care a fost implicată o bandă de bărbați în mare parte britanici-pakistanezi.

Manifestanți antiimigrație au pătruns într-un hotel care găzduiește solicitanți de azil, au încercat să incendieze clădirea și au blocat ieșirile. Poliția i-a forțat pe scandalagii să se retragă, arestând unul dintre ei. Personalul și rezidenții nu au fost răniți, a relatat Sky News.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: