Propunerea României pentru comisar european. Mircea Hava, PNL: E o treabă de experiență

Sursa foto: Mircea Hava

Data limită până la care fiecare stat membru al Uniunii Europene trebuie să propună câte doi candidați pentru postul de comisar european în viitorul Executiv comunitar este 30 august a.c. România, însă, nu pare a se grăbi. Premierul Marcel Ciolacu a declarat că România nu dorește să mențină actualul comisar de la transporturi, Adina Vălean, însă nici europarlamentarul Mihai Tudose nu dorește să preia o astfel de funcție. Victor Negrescu rămâne o opțiune viabilă.

La rândul său, Ursula von der Leyen, reconfirmată pentru al doilea mandat de preşedinte al Comisiei Europene, a precizat că doreşte ca fiecare ţară să propună un bărbat şi o femeie pentru a ocupa funcţia de comisar european care revine statului respectiv. 

Dar ce spun eurodeputații români de la Bruxelles? Contactat de PS News, liberalul Mircea Hava susține că încă nu se știe, clar, pe cine va desemna premierul dar că este nevoie de o persoană care să aibă experiență administrativă și voința de a construi pentru Europa.

„Nu poate fi o persoană și de la PNL și de la PSD. Data trecută a fost de la PNL, deci a fost pus de PNL. Poate dacă va fi o negociere într-un pachet, cu președinție, etc., atunci ar putea să fie și de la PNL. Dacă se negociază așa, este un lucru, dacă nu, în mod normal, așa cum se face peste tot, o să-l desemneze din partidul care are cei mai mulți parlamentari, adică PSD”.

Mircea Hava susține că totul este legat de negocierile pe care partidele din Coaliție le vor avea.

„Totul depinde de ceea ce ei vor împărți. Pentru acest lucru nu sunt nici chestii legate de examene de admitere, nici în funcție de diplome. De unde diplome? Acum, poate toată lumea să aibă tot felul de diplome, acesta ar fi ultimul criteriu… cel de meritocrație.

Sunt doar negocieri politice. Normal că acolo se trimite un om care să se descurce, un om care a lucrat un pic în administrație, care dorește să facă ceva. Din punctul meu de vedere se poate descurca mai mult decât onoraribil. Totul este să-și dorească să facă lucruri pentru Europa. Nu putem să discutăm că va face ceva pentru România, în mod special.

O avem pe Adina Vălean, care este cunoscută, care s-ar descurca cel mai bine, pentru că e o treabă de experiență și o chestiune de a te cunoaște cu ei. Și Victor Negrescu este o alegere bună.

Sunt unii, însă, care nici măcar n-au deschis site-ul Parlamentului, să se uite la cinci lucruri pe care poți să le faci. Trebuie să lucrezi în echipă, în grupul politic, să ai idei, să le discuți. Da, este bine să cunoști cât mai multă lume și atunci poți să negociezi, să reușești să spui punctul tău de vedere.

La Bruxelles este vorba despre arta negocierii. Deci, negocierile dintre grupul de 170 de oameni și cel sau cu cei cu care se negociază.

În general țările știu deja pe cine desemnează pentru postul de comisar european. Sunt mai bine pregătiți pentru astfel de decizii. Comisarii europeni sunt oamenii politici ai momentului sau ai momentelor trecute”, conchide Mircea Hava.

Candidații trebuie audiați și în Comisiile reunite de Afaceri Europene și de Politică Externă ale Parlamentului. Guvernul ar putea avea și o a doua opțiune, având în vedere că Ursula von der Leyen a solicitat public ca statele membre să nominalizeze atât bărbați cât și femei. Obiectivul este ca, în Colegiul comisarilor, să existe paritate între bărbaţi şi femei, iar singura excepţie este atunci când un comisar în exerciţiu rămâne şi în viitorul Executiv.

Ce portofolii vizează România la UE

România ar viza funcția de comisar pentru economie.

Victor Negrescu a declarat recent că România negociază în prezent un portofoliu important şi îşi doreşte să aibă un comisar care gestionează subiectele economice, dar arhitectura viitoarei Comisiei Europene va fi foarte diferită faţă de cea actuală şi doar după ce va fi setat portofoliul vor avea loc discuţii cu privire la persoana desemnată.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: