Ce informații a primit Biden în Situation Room despre atacul Iranului asupra Israelului

Sursă foto: X

Preşedintele american Joe Biden şi vicepreşedintele Kamala Harris au fost informaţi luni de echipa lor de securitate naţională că nu este încă clar când Iranul şi Hezbollah vor lansa un atac, posibil simultan, împotriva Israelului, potrivit unui oficial american citat de Reuters.

Informaţiile indică faptul că represalii din partea Iranului şi a Hezbollah în legătură cu uciderea şefului Hamas, Ismail Haniyeh, şi a liderului militar al Hezbollah, Fuad Shukr, sunt iminente, deşi Iranul încă nu a făcut o mişcare vizibilă în acest sens.

De asemenea, Biden şi Harris au fost informaţi că există puţine indicii disponibile cu privire la „specificul unui astfel de atac”, potrivit oficialului american.

Statele Unite au îndemnat alte ţări, prin canale diplomatice, să spună iranienilor că escaladarea în Orientul Mijlociu nu este în interesul lor, a declarat luni un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, în timp ce secretarul de stat Antony Blinken a vorbit despre un „moment critic” pentru regiune. Blinken a declarat că Washingtonul este „angajat într-o diplomaţie intensă, aproape 24 de ore din 24” pentru a ajuta la calmarea tensiunilor, pe fondul temerilor că Iranul pregăteşte un atac de represalii împotriva Israelului.

Liderul Hamas, Ismail Haniyeh, a fost asasinat în capitala iraniană Teheran săptămâna trecută, un atac ce a atras ameninţări de răzbunare asupra Israelului şi a alimentat şi mai mult îngrijorarea că actualul conflict din Gaza se transformă într-un război mai larg în Orientul Mijlociu.

„Toate părţile trebuie să se abţină de la escaladare”, a declarat Blinken în timpul unei ceremonii de semnare alături de omologul său australian, la Washington. „Toate părţile trebuie să ia măsuri pentru a reduce tensiunile. Escaladarea nu este în interesul nimănui. Nu va duce decât la mai multe conflicte, mai multă violenţă, mai multă insecuritate”, a pledat şeful diplomaţiei americane.

Iranul a dat vina pe Israel şi a declarat că îl va „pedepsi”; deşi oficialii israelieni nu au revendicat responsabilitatea pentru eliminarea lui Haniyeh. Iranul sprijină Hamas, care se află în război cu Israelul în Gaza, precum şi gruparea libaneză Hezbollah, al cărei comandant militar senior Fuad Shukr a fost ucis şi el într-un atac israelian asupra Beirutului săptămâna trecută.

Luni, preşedintele american Joe Biden şi vicepreşedinta Kamala Harris au fost informaţi de echipa lor de securitate naţională cu privire la situaţia din Orientul Mijlociu, inclusiv despre ameninţările pe care le reprezintă Iranul şi aliaţii săi la adresa Israelului şi a militarilor americani, a declarat Casa Albă. De asemenea, ei au fost informaţi cu privire la atacul de luni asupra bazei aeriene irakiene Ain al-Asad şi au discutat despre răspunsul SUA.

Cel puţin cinci membri ai personalului american au fost răniţi în atacul cu rachetă, au declarat oficiali americani pentru Reuters. Nu a fost clar dacă atacul a fost legat de ameninţările Iranului de a se răzbuna pe uciderea lui Haniyeh, în care SUA au declarat că nu au nicio implicare.

Biden şi Harris au fost, de asemenea, informaţi cu privire la eforturile SUA de a sprijini Israelul din punct de vedere militar în cazul în care acesta este atacat şi la eforturile diplomatice de a „detensiona tensiunea regională” şi de a ajunge la o încetare a focului şi la un acord de eliberare a ostaticilor în Gaza.

Blinken discutase mai devreme, luni, cu prim-ministrul Qatarului, şeicul Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, şi cu ministrul egiptean de externe, Badr Abdelatty.

În comentariile sale, Blinken a cerut, de asemenea, părţilor să „rupă acest ciclu” al violenţei şi să convină asupra unei încetări a focului în conflictul din Gaza, în ciuda uciderii lui Haniyeh, care a fost o figură-cheie în negocierile dintre Israel şi Hamas. „În realitate, toate părţile trebuie să găsească modalităţi de a ajunge la un acord, nu să caute motive pentru a amâna sau pentru a spune nu”, a declarat Blinken. „Este urgent ca toate părţile să facă alegerile corecte în orele şi zilele următoare”, a subliniat şeful diplomaţiei americane.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: