Controversă uriașă la JO 2024: „Rezultatele analizelor de sânge arată că aceste două pugiliste sunt bărbaţi!”

Sursa foto: Facebook

Federaţia Internaţională de Box (IBA), exclusă din mişcarea olimpică în urmă cu un an, a reafirmat că două pugiliste prezente la Jocurile de la Paris, aflate în centrul unei controverse pe tema genului, erau „bărbaţi”, afirmaţie infirmată de Comitetul Olimpic Algerian.

Algeriana Imane Khelif (cat. 66 kg) şi taiwaneza Lin Yu-ting (cat. 57 kg) au fost admise la Jocurile de la Paris de către Comitetul Internaţional Olimpic (CIO), care de atunci a continuat să le apere prezenţa şi contestă validitatea testelor IBA, scrie Agerpres.

Deşi au luat parte la multe competiţii organizate de IBA în trecut, ele au fost excluse în timpul Campionatelor Mondiale din 2023. IBA a invocat atunci teste de stabilire a genului efectuate la Mondialele 2022 de la Istanbul şi 2023 la New Delhi.

Cele două pugiliste s-au calificat în semifinalele turneului olimpic de la Paris, care nu este organizat de IBA.

În cadrul unei conferinţe de presă pe care IBA a organizat-o la Paris şi la care preşedintele său, omul de afaceri rus Umar Kremlev, a participat prin videoconferinţă, fostul director al comisiei sale medicale, Ioannis Filippatos, a susţinut că analizele de sânge care le-au fost efectuate celor două pugiliste în 2022 au dezvăluit ”anomalii”.

Prin urmare, au fost testate din nou un an mai târziu pentru a avea sau nu confirmarea acestor „anomalii” în 2023, potrivit IBA. Conform medicului grec, cele două sportive au făcut câte două teste, câte unul pentru testosteron, şi un cariotip, examen care permite studierea cromozomilor.

„Rezultatele medicale ale analizelor de sânge – şi laboratoarele sunt cele care spun asta – arată că aceste două pugiliste sunt bărbaţi”, a spus Ioannis Filippatos. „Problema este că avem două analize de sânge cu cariotipuri de la bărbaţi. Acesta este răspunsul laboratorului”, a adăugat el.

Această afirmaţie a fost negată cu fermitate de Comitetul Olimpic Algerian, care a respins „afirmaţiile nefondate’‘ într-un comunicat.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: