VIDEO Anatol Șalaru, despre tensiunile din Orientul Mijlociu: Israelul se pregătește pentru cel mai pesimist scenariu

Anatol Șalaru, invitat Puterea Știrilor 5.08

După asasinarea liderului grupării teroriste Hamas, Iranul a amenințat că va lua măsuri dure împotriva Israelului. Prin urmare, a afirmat Anatol Șalaru în cadrul emisiunii Puterea Știrilor, Israelul se pregătește pentru cel mai pesimist scenariu.

„A concentrat forțe la frontiera cu Libanul, avioanele militare sunt în permanență în aer. Patrulează, acolo unde nu există refugii în caz de bombardament. autoritățile au anunțat că vor deschide gurile de metrou ca oamenii să se poată adăpăsti. Iranul are multe tipuri de rachete capabile să atingă orice obiectiv de pe teritoriul Israelului. Avantajul Israelului este că până, până să ajungă în Israel, aceste rachete au nevoie de o oră, două și acesta are timp să se pregătească. Alt aspect pozitiv pentru Israel este că țările arabe sprijină Israelul, deși nu anunță poate pe față acest lucru”, a completat fostul ministru al Apărării din R.Moldova.

În plus, Statele Unite, Anglia, o alianță pro-Israel formată din state membre NATO, state occidentale vor sprijini și vor patrula în spațiul aerian pentru a doborî rachetele, dronele îndreptate spre Israel. În ce privește felul cum a fost ucis liderul Hamas, acesta influențează felul cum vor decurge lucrurile. Dacă a fost vorba despre o rachetă, înseamnă că Israelul a intrat în spațiul  Iranului. Dacă însă a fost vorba despre explozibil, atunci acesta  putea fi plasat de oricine, a explicat Anatol Șalaru.

„Sunt multe speculații, iar Iranul (…) s-a bucurat când Hamas a atacat, din cauză că acesta are ca scop principal distrugerea statului Israel și pentru asta și-a creat și niște armate în apropiere. Iranul nu poate lupta direct, nu are frontieră și atunci a format gruparea Hesbollah în Liban.  Alt dușman tradițional al Iranului, Arabia Saudită, „se bucură” de o altă armată, creată de Iran în Yemen. Deci nu întâmplător și Arabia Saudită și Iordania și alte țări sprijină Israelul în acest caz. Nimeni nu și-a dorit acest conflict de data asta fiindcă această rachetă care a nimerit și a omorât 12 copii trasă de Hezbollah nu a fost lansată asupra unui teren de sport”, a afirmat fostul ministru.

Localitatea din zona Golan este populată de foști cetățeni ai Siriei, fără legătură cu Israelul. Însă, a explicat în continuare Anatol Șalaru, după acest atac, spiritele s-au aprins, iar oamenii au cerut Israelului să ia măsuri, respectiv să atace Beirutul.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: