Știri din capitalele Europei, 6 august

PARIS

Sistemul informatic al rețelei muzeelor naționale franceze, care include aproximativ 40 de muzee, a fost afectat duminică de un atac de tip ransomware, a anunțat Parchetul de la Paris, adăugând că secția de criminalitate informatică a poliției franceze a deschis o anchetă. Această rețea de muzee include Grand Palais, o sală de expoziții și un muzeu situat în inima Parisului, care a fost reconvertit în loc sportiv pentru a găzdui evenimente de scrimă și taekwondo pentru Jocurile Olimpice de vară din 2024 de la Paris, potrivit POLITICO.

 

ROMA

În primele șase luni ale anului 2024, italienii au solicitat împrumuturi personale în valoare de 250 de milioane de euro pentru a-și acoperi cheltuielile de vacanță, în creștere cu 12% pe an, potrivit unei analize publicate marți, scrie ANSA.

Conform studiului, solicitanții au cerut în medie 5.425 de euro care urmează să fie rambursați în aproximativ 50 de rate, sau puțin peste patru ani. Majoritatea solicitanților sunt tineri – în medie 38 de ani – iar unul din trei are sub 30 de ani.

 

ATENA

O navă de croazieră a salvat 77 de migranți găsiți peste noapte într-o barcă cu pânze în pericol departe de coasta de sud-vest a Greciei și îi transportă către cel mai apropiat port, au declarat marți autoritățile elene, relatează Kathimerini.

O navă de marfă sub pavilion maltez aflată în trecere a găsit ambarcațiunea la sud-vest de orașul Pylos în primele ore ale zilei de marți, a declarat paza de coastă. Într-o operațiune coordonată de autoritatea elenă de căutare și salvare, toți cei aflați la bord au fost preluați de o navă de croazieră care naviga în zonă și au fost transportați în orașul port Kalamata din sudul Greciei. Grecia se află pe una dintre cele mai populare rute de migrație pentru persoanele care fug de conflictele și sărăcia din Orientul Mijlociu, Africa și Asia și care doresc să intre în Uniunea Europeană.

 

BELFAST

Belfast a trecut printr-o a doua noapte de violențe, manifestanții aruncând cu bombe cu benzină și proiectile în poliție. Cel puțin un vehicul al poliției a fost incendiat și mai multe focuri au fost aprinse. Aceasta urmează unei nopți similare de haos sâmbătă, când câteva sute de protestatari anti-imigrație au aruncat cu artificii în timp ce mărșăluiau prin oraș. Operațiunea poliției a fost accelerată în contextul în care protestatarii antirasiști continuau să se confrunte cu manifestanții anti-islam și anti- solicitanți de azil, potrivit Euronews.

 

VARȘOVIA

Doar 0,2% din totalul autoturismelor din Polonia sunt complet electrice, cea mai scăzută proporție din Uniunea Europeană, arată noile date pentru 2023 ale Eurostat. Polonia împarte ultimul loc cu Cipru și Grecia. La celălalt capăt al spectrului, în Danemarca, autoturismele electrice exclusiv pe baterii reprezintă 7,1% din totalul autoturismelor, urmate de Suedia (5,9%), Luxemburg (5,1%) și Țările de Jos (5,0%). În 2023, autoturismele electrice exclusiv pe baterii reprezentau 1,7% din totalul autoturismelor din întreaga UE, conform News from Poland. România se clasează pe locul 20 cu 0,4% din totalul autoturismelor fiind complet electrice.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: