CE Oltenia vinde pe bursă energie cu livrare anul viitor cu 110 euro/MWh

Sursă foto: Facebook/ Complexul Energetic Oltenia

Complexul Energetic (CE) Oltenia, singurul producător semnificativ de energie electrică pe bază de cărbune din România, a vândut astăzi pe una dintre piețele de contracte bilaterale energie electrică cu livrare anul viitor la peste 550 de lei/MWh.

CE Oltenia a scos la vânzare astăzi, 6 august, pe piața de contracte bilaterale – versiunea Licitație Extinsă Flex, patru pachete de energie electrică cu livrare bandă, la o putere de 5 MW, pentru perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2025. În total circa 175 GWh.

Producătorul a solicitat, de fiecare data, un preț de 550 de lei/MWh. A primit, de fiecare data, o singură ofertă de cumpărare, de la Nova Power and Gas, un furnizor roman de energie electrică și gaze autohton, parte a grupului E-Infra, controlat de omul de afaceri Teofil Mureșan.

Furnizorul și-a asigurat astfel energia, iar CE Oltenia a primit între 552 și 554 de lei/MWh.

Recent, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a dat de înțeles că închiderea grupurilor pe cărbune ale CE Olenia va fi amânată, pentru că sunt întârzieri în proiectele centrallelor pe gaze care ar fi trebuit să înlocuiască centralele pe cărbune.

„În planul de restructurare de la Complexul Energetic Oltenia chiar aceasta a fost abordarea: închiderea treptată a grupurilor pe cărbune şi trecerea lor în rezervă (o parte dintre grupuri trec în rezervă), dar să existe grupurile de gaz de la Işalniţa şi Turceni, care înseamnă 850 MW, respectiv 478 MW. Aceste grupuri pe gaz prezintă anumite întârzieri, iar astăzi am fost într-o vizită de lucru la Işalniţa şi acolo avem un avans. Ne dorim ca în toamnă să avem depunerea ofertelor, clarificări, să sperăm că nu vor fi contestaţii şi o atribuire de contract până la finalul acestui an, ceea ce ar permite ca în 2027, cu spirjinul Transgaz, să putem avea pus în funcţiune grupul pe gaz la Işalniţa. La Turceni sunt întârzieri şi mai mari în acest moment. Deci trebuie o corelare între închiderea grupurilor pe cărbune şi punerea în funcţiune a grupurilor pe gaz. Pentru că asta înseamnă producţie în bandă: nu poţi să înlocuieşti cărbunele cu panouri fotovoltaice sau cu centrale eoliene. Nu au acelaşi profil de producţie: una este producţia în bandă, alta e producţia intermitentă”, a spus ministrul Energiei.

În această toamna ar urma să intre în producție și grupul 5 de la Rovinari, retehnologizat.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: