Economiștii consideră că investitorii au reacționat exagerat la informațiile privind economia SUA, ceea ce a dus la căderea burselor în toată lumea. Avertizează, totuși, că anii de creștere puternică s-au încheiat, iar cea mai mare economie a lumii încetinește de fapt.
Scăderea burselor din toată lumea în această săptămână a fost declanșată de îngrijorările legate de datele economice din SUA. Prețurile acțiunilor s-au prăbușit în lanț, iar investitorii pe piața bursieră americană au aruncat vina pe Rezerva Federală a SUA pentru menținerea ratelor dobânzilor prea ridicate, între 5,25 și 5,5%. Majoritatea economiștilor cred, însă, că SUA va avea parte de o așa-numită “aterizare ușoară”, iar inflația va scădea la obiectivul de 2% al Fed, fără o creștere bruscă a șomajului, arată Biziday.
“În afară de rata șomajului, aproape fiecare indicator al economiei reale este în creștere. Oricine are impresia că intrăm în recesiune exagerează dramatic cât de mult înțelegem despre economie”, a spus Jason Furman, fost economist la Casa Albă, în prezent profesor la Harvard.
Cifrele privind șomajul de 4,3% anunțate vineri (a patra lună la rând de creștere) i-au înfricoșat pe unii analiști. Datele au crescut și presiunea asupra băncilor centrale pentru a reduce ratele dobânzilor, începând cu septembrie.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News