VIDEO Predoiu: Lupta antidrog rămâne o prioritate; festivalurile să fie de muzică şi artă, nu de droguri

Sursă foto: Facebook / Cătălin Predoiu

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a afirmat, miercuri, într-o şedinţă de coordonare generală a structurilor MAI, că lupta antidrog rămâne o prioritate pe termen scurt şi mediu, iar faptul că la festivalurile desfăşurate până acum nu au fost înregistrate incidente demonstrează acest lucru.

„În perioada imediat următoare, vom păstra priorităţile stabilite încă de la începutul mandatului – combaterea traficului şi consumului de droguri. Lupta antidrog rămâne prioritate. Au fost făcute eforturi, le cunosc şi vă mulţumesc – statisticile demonstrează”, a declarat Predoiu.

Potrivit acestuia, sunt sute de operaţiuni demarate şi terminate, zeci de grupuri de crimă organizată care fac trafic de droguri destructurate în ultimele 12 luni şi există săptămânal capturi serioase.

„Trebuie să intensificăm această luptă. Ce înseamnă asta – lansaţi noi operaţiuni, creşteţi numărul de operaţiuni pe zonele sensibile, pe zonele unde ştim că se trafic intens şi se consumă. Sunt localităţi sau comunităţi reputate pentru trafic şi consum. Dau câteva exemple: Vama Veche, Mamaia, sunt şi în alte comunităţi în ţară, în Bucureşti. Putem spune că ne atingem scopul în momentul în care aceste regiuni, localităţi, comunităţi sunt curăţate de droguri”, a transmis Cătălin Predoiu.

El a amintit că urmează să se desfăşoare festivaluri mari. „Vă spun opinia mea – ele trebuie să fie doar de muzică şi artă, nu trebuie să fie festivaluri de droguri. Ştiu că acţionăm în direcţia asta, dar transmit şi un mesaj către public. Cei care îşi pun problema că sunt ocazii pentru a face trafic sau consum de droguri, afirm că toleranţa este zero la Ministerul Afacerilor Interne şi acesta este principiul pe care legislaţia română îl stabileşte”, a subliniat ministrul de Interne.

Predoiu a menţionat că Festivalul Untold va avea loc în zilele următoare, precizând că a avut discuţii cu primarul Clujului, cu şefii DSU, IGSU, Jandarmeriei Române.

„Untold este deja un fel de emblemă, nu numai pentru Cluj, în general, ci şi pentru România. Vin participanţi internaţionali, foarte mulţi turişti străini, e o ocazie în care să demonstrăm noi, Ministerul Afacerilor Interne, că ştim să abordăm astfel de evenimente şi să aplicăm legea cu fermitate şi profesionalism în timpul unei desfăşurări culturale în care oamenii nu sunt nici jenaţi sau stingheriţi, dar nici abandonaţi de lege şi de oamenii ei”, a evidenţiat ministrul.

În opinia sa, este foarte important să fie sprijinite autorităţile locale, dar şi organizatorii, cetăţenii ca acest eveniment să se poată desfăşura în linişte şi siguranţă, fără consum şi trafic de droguri.

„IGPR, vă rog să studiaţi dacă aveţi nevoie şi de mai multe resurse decât am alocat în anii anteriori. Dacă e nevoie de resurse logistice, umane, financiare le punem pe listă şi le cerem Guvernului. Sunt convins că Guvernul va sprijini efortul nostru de combatere a traficului şi consumului de droguri”, le-a solicitat Predoiu reprezentanţilor Poliţiei.

El a atras atenţia că trebuie studiat mai atent ce se întâmplă în portul Constanţa, nu numai din perspectiva operaţiunilor MAI, ci şi unde sunt ele zădărnicite sau îngreunate de factori externi acţiunii ministerului, precum paza slabă, care nu e responsabilitatea MAI sau a Poliţiei.

„Ştim că s-a creat la nivel european o alianţă a porturilor plecând de la premisa că porturile vest-europene sunt penetrate de trafic de droguri şi de corupţia asociată. Trebuie să intensificăm contactele pe această zonă în cadrul platformei alianţei porturilor unde noi avem un segment de cooperare pe operaţiuni specifice combaterii traficului şi consumului de droguri. Trebuie să vedem ce măsuri se discută şi se imaginează în cadrul acestei platforme pentru paza porturilor, pentru mai bună monitorizare, pentru investiţii în măsurile de protecţie a acestora”, a explicat ministrul de Interne.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: