VIDEO Scandalul de la Spitalul Pantelimon. Ministrul Sănătății: Nu am pentru ce să demisionez

Sursa foto: x

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a susținut joi o conferinţă de presă privind situaţia de la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sfântul Pantelimon”, la sediul Ministerului Sănătăţii.

Ministrul Sănătăţii a declarat că directorul medical de la Spitalul „Sfântul Pantelimon” şi-a prezentat demisia, iar managerul unităţii medicale va demisiona şi el. Potrivit lui Rafila, Corpul de Control al ministrului Sănătăţii verifică chestiunile de natură administrativă.

Declarațiile făcute de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila:

· Noi am reacționat imediat, eu personal m-am deplasat acolo la spital. Discutăm de fapte care puteau să fie foarte grave. Acolo a venit Corpul de Control al Ministerului Sănătății. Corpul de Control verifică chestiuni de natură administrativă.

· Ei au verificat dacă există sau nu probleme și nu au constatat probleme medicale.

· A fost solicitat un medic de la Colegiul Medicilor.

· În aceeași zi, am discutat cu managerul și am făcut o sesizare la Parchet, este realizată de către spital.

· După ce Corpul de Control și-a încheiat misiunea, a urmat partea de anchetă profesională, realizată de Colegiul Medicilor.

· Raportul Colegiul Medicilor nu conținea elemente care să sugereze că acolo era o situație care să pună în pericol deliberat situația pacienților.

· Între timp, a continuat ancheta penală. Am pus la dispoziție toate documentele. Ieri, Parchetul a emis un comunicat în care menționa un număr de patru cadre medicale care erau investigate. Am discutat cu managementul spitalului, era o situația care crea tensiune într-un spital important din București, iar dânșii au decis că vor demisiona. Directorul medical a făcut-o imediat, managerul urmează să o facă. Trebuie să asigurăm funcționarea spitalului. Demisia intră în vigoare în câteva zile.

· Medicii, în general, sunt cei care salvează vieți, mai ales mediicii de la terapie intensivă. Cred că trebuie să ne aducem aminte întotdeauna ceea ce fac medicii. Medicii sunt cei care tratează pacienții, cei care salvează vieți, mai ales cei de ATI unde ajung cazurile cele mai grave. Din păcate, unii pierd lupta pentru că au cazuri avansate.

· Este o situație fara precedenet, noi trebuie să ne asigurăm că activitatea la Spitalul Sf. Pantelimon va continua.

· Mă duc să discut cu medicii de la Sf. Pantelimon pentru a găsi o soluție. Blamarea corpului medical nu este un lucru pe care să-l încurajăm. Cine a grești să plătească.

· Cele 3 anchete au fost pe teme diferite. Fiecare controlează unde are competență. Corpul de control este parte administrivă, partea profesională a verificat-o colegiul medicilor și spitalul. Entitățile au emis rapoarte scrise asumate în care spun că nu au găsit neregulile în modul de administrate a spitalului și de acordare a îngrijirii medicale, atunci eu nu puteam emite o altă opinie. Parchetul are alte mijloace de anchetă, poate face percheziții, poate să ridice înscrisuri. Am citit al doilea comunicat al parchetului și am văzut fapte grave, eu sunt personal afectat de ce am văzut acolo. Trebuie să lăsăm justiția să-și facă treaba.

· Probabil că au greșit (nr. cei care au făcut primele verificări), dar lăsați instanța să se pronunțe, eu nu vreau să mă antepronunț.

· (nr. întrebat de o demisie) Eu n-am de ce să-mi asum personal această situație. Este o infracțiune de omor premeditat. Nu cred că este responsabilitea mea sau a MS pentru astfel de acuze. Nu am pentru ce să demisionez. Eu am foarte multe proiecte să reformez sistemul de sănătate. Demisia pentru ceva pe care nu puteam să controlăm, nimeni nu poate interveni în decizia medicului. Nu cred că această problemă ține de Ministerul Sănătății și de policia de sănătate din Ministerul Sănătății.

· Supoziția de mușamalizare nu cred că este corectă.

· Stabilirea dozei unui medicament este o responsabilitate a medicului. Eu sunt microbiolog, acolo au fost medici de specialitate în comisia Colegiului Medicilor. Colegiul este un organism independent. Eu n-am elemente care să mă pună pe gânduri că acest lucru este real. Eu nu dau vina pe Colegiul Medicilor, dar fiecare trebuie să ne facem treaba în zona de competență.

· Am discutat cu domnul Socea, își va da demisia astăzi. Vom stabili o perioadă de tranziție pentru ca acest spital să fie administrat. El, cu siguranță, demisionează.

· Vreau să ascult argumentele personalului medical din ATI (nr. de la Sf. Pantelimon) pentru a găsi o foaie de parcurs până la clarificarea situație în instanță.

· (nr. despre cadrul medical care a sesizat cazul) Fiecare situație are particularitatea ei. Nu există o situație tip în care se întâmplă acest lucru. Există avertizori de integritate. Noi avem aici o structură care poate fi accesată oricând de oricine din spitale, nu am alt mecanism decât cel legal. Orice om este în mod abuziv concediat are calea legală să sesize în instanță. Este o situație dureroasă care trebuie rezolvată în cadrul legal.

· Domnul Socea și directorul medical au ocupat postul prin concurs, din 2021, înainte să fiu eu ministru.

Managerul Spitalului Sfântul Pantelimon, Bogdan Socea, a spus azi că medicii de la Secția de Terapie Intensivă au decis, joi, să intre în grevă, în semn de protest față de reținerea celor două doctorițe de către procurori.

„Medicii ATI din spital au hotărât să intre în grevă spontană, asigură urgențele, garda și tratamentele. Pregătesc o hârtie în care vor semna toți că își vor da demisia din contractul cu gărzile și cu spitalul”, a declarat Bogdan Socea, joi dimineață, în fața spitalului.

El a precizat că au fost amânate 10 intervenții.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: