Noradrenalina, medicamentul din scandalul de la spitalul Sf. Pantelimon. Cum se administrează și ce efecte are

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Noradrenalină, medicamentul principal din scandalul morților suspecte de la spitalul Sf. Pantelimon, are un rol esențial pentru funcționarea optimă a organismului în momente de criză. Este indicat doar adulților, pe termen scurt, în tratamentul de urgență, pentru creșterea sau menținerea tensiunii arteriale, însă doar sub supraveghere medicală.

Ce este Noradrenalina

Noradrenalină (se mai numește și norepinefrina) acționează ca un vasoconstrictor (vasoconstrucție = micșorare a diametrului vaselor sagvine provocând contracția fibrelor musculare netede din pereții lor) pentru organism. Este un medicament folosit de către medici în situațiile în care este nevoie imediat de creșterea tensiunii arteriale până la valori normale.

Medicamentul este un neurotransmițător cu rol important în transmiterea semnalelor nervoase în organism. Provine din celulele nervoase din zona trunchiului cerebral și din celulele aflate în apropierea măduvei spinării.

Important de știut este faptul că, Noradrenalina este un hormon produs în mod natural de organism, însă, în situații de urgență, pentru tratarea anumitor probleme de sănătate, substanța poate fi administrată suplimentar de către medicul specialist, care va decide modul de folosire, cât și cantitatea și durata de tratament. Medicamentația cu noradrenalină are rol imediat pentru creșterea tensiunii arteriale, până la valori normale.

Ce spune medicul despre medicamentului Noradrenalină

„Noradrenalina e secretată în mod normal în fiecare secundă de glanda suprarenală în corpul fiecărui om și e secretată în cantități mai mari în orice stare de stres. Substanța sintetică noradrenalină e fololsită cu precădere în stările de șoc de orice fel cu vasodilatație, hipotensiune, în insuficiența cardiacă predominant dreapta, iar scopul administrării e acela de a restabili tensiunea arterială, cu rolul de a menține presiunea de perfuzie organelor vitale”, a declarat pentru Digi24 Șerban Bubenek, președintele Senatului Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă.

Cum se administrează medicamentul Noradrenalină

„Medicamentul se folosește, de obicei, în fiole de 1 sau 2 mg, sub diverse forme farmaceutice. Nu se administrează niciodată ca atare, o fiolă deodată unui pacient, ci se diluează. În fiecare spital trebuie să existe un protocol instituțional. De exemplu,1 mg se dizolvă în 50 mg de ser fiziologic într-o seringă de 50 ml și se pune în injectomat, iar medicul stabilește doza între 10 nanograme pe kg/corp pe minut și 1000 nanograme.

Acest medicament se admininistrează pe o perioadă lungă de timp, chiar și zile, săptămâni, la nevoie, iar medicul este obligat să monitorizeze efectele, dar este important și să surprindă apariția unor posibile efecte negative”, onchide președintele Senatului Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, Șerban Bubenek.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: