Societatea Română de ATI, despre utilizarea noradrenalinei: Mortalitatea creşte proporţional cu dozele exccesive

Sursa foto: X

Societatea Română de Anestezie şi Terapie Intensivă a transmis, joi, explicaţii detaliate despre utilizarea noradrenalinei pentru menţinerea unei tensiuni arteriale medii (TAM) de cel puţin 65 mmHg. Potrivit ghidurilor internaţionale, medicamentul are o doză recomandată, dar, pentru o perioadă de scurtă de timp, se pot folosi ”doze mamut”. În cazul în care nici aşa tensiunea pacientului nu creşte, se revine la doza recomandată. De aceea, specialiştii concluzionează că în cazul pacientului care a murit la Spital Sfântul Pantelimon, doi medici fiind acuzaţi, nu este vorba despre omor cu premeditare.

”În lumina evidenţelor din literatura ştiinţifică şi a ghidurilor internaţionale de bună practică medicală, NORADRENALINA (NA) este un medicament vasopresor folosit în stările de şoc în anumite doze recomandate, iar ţinta terapeutică este menţinerea unei tensiuni arteriale medii (TAM) de cel puţin 65 mmHg. În cazul în care nu se atinge ţinta suntem în faţa unui ŞOC REFRACTAR la tratamentul vasopresor şi se acceptă creşterea temporară (ore) a NA chiar la doze mamut sau asocierea unui alt medicament vasopresor de linia 2. Dacă nici aşa nu se atinge ţinta se revine la doza recomandată de ghiduri pentru ca este dovedit că mortalitatea creşte proporţional cu dozele exccesive de NA administrată. Pe de altă parte, neatingerea ţintei de TAM pe o perioadă de câteva ore, prezice o mortalitate de 100%”, au transmis, joi, reprezentanţii Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă.

Potrivit acestora, ”din datele puse la dispoziţie de Parchet rezultă clar că este vorba despre o cunoaştere incompletă a laturii medicale a cazului”.
Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: