VIDEO Cazul Sf. Pantelimon. Fenechiu: Rafila sau sistemul au încercat să mușamalizeze

Sursa foto: Inquam Photos / George Calin

Într-un interviu recent la emisiunea Puterea Știrilor, senatorul PNL Daniel Fenechiu a făcut declarații cu privire la scandalul de la Spitalul Pantelimon. Criticând reacția Ministerului Sănătății, Fenechiu a punctat că ministrul Alexandru Rafila ar fi trebuit să se implice personal în investigarea situației și dacă acuzațiile se dovedesc a fi adevărate, Spitalul Pantelimon, în actuala sa formulă de organizare juridică trebuie să dispară.

„Ancheta de presă care a declanșat scandalul a mers pe teoria că anumiți medici omorau niște oameni pentru a  obține niște avantaje. În momentul în care treaba asta se întâmpla, înseamnă că acolo avem un grup infracțional, iar vinovată este și persoana juridică, Spitalul Pantelimon. Dacă situația asta se va dovedi, Spitalul Pantelimon va dispărea ca formulă de organizare juridică. Probabil vom avea un alt spital, cu un alt nume, cu altă formulă ș.a.m.d. pentru că împotrivit legislației penale române și europene, răspunde și persoana juridică. Ori dacă e așa, e imposibil ca persoana juridică să nu răspundă. E prima constatare.

Corpul de control face ce-i spune ministrul. Dacă eu în corpul de control la Ministerul Sănătății, am specialiști în administrație, nu știu care eficiența, eu trebuie să am specialiști pe zonă medicală sau pot să fac echipe mixte. Teoria că corpul de control face altceva, ș.a.m.d e  o glumă proastă, dar cea mai proastă glumă în toată povestea asta este că domnul Rafila este medic”, a declarat Fenechiu.

Senatorul a mai adăugat că există o tendință a sistemului de a se autoproteja, subliniind natura piramidală a structurii medicale care face dificilă asumarea responsabilității.

„Când ai o situație de genul ăsta în care țineți două organe de presă și spun bă să omoară oamenii, băi, te implici personal, te duci acolo și vezi că ești ministru și-ți pasă. Ok, corpul de control e formă instituțională, dar tu, ca om, când auzi că aumurit 17 oamenii, ca ministru al sănătății, ai depus un jurământ că trebuie să salvezi vieți. Cu siguranță au încercat să musamalizeze.

Nu știu dacă Rafila sau sistemul. Este o tendință a sistemului de a se proteja. Sistemul medicat cu atât mai mult pentru că este un sistem piramidal
El are o problemă legată de asumare, o problemă legată de faptul că tot ce e în sistem nu e treaba lui”, spune senatorul.

În ceea ce privește viitorul ministrului Rafila, Fenechiu a menționat că premierul Marcel Ciolacu ar putea lua măsuri rapide în cazul în care acuzațiile se dovedesc întemeiate

„La cum îl cunosc pe Marcel Ciolacu, dacă se adeverește, îl va demite imediat. Ciolacu în exprimarea în comunicarea publică, are anumite elemente în care are dreptate și dă dovadă de un anumit tip de logică. Eu mi-aș dori ca în fiecare spital să știi că dacă nu te pot salva, măcar nu te omoară”, a spus Daniel Fenechiu.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: