Isărescu: Ne-am dus în jos cu rata de politică monetară ca să nu rămânem „cocoţaţi” în perioada de toamnă

Sursa foto: x

Banca Naţională a României a luat decizia de a merge cu rata de politică monetară în jos pentru a nu rămâne „cocoţaţi” cu ea în perioada de toamnă, când probabil că va fi mai dificil sau vor fi factori perturbatori care ar putea să blocheze o decizie de reducere a ratei de politică monetară, a explicat, vineri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

„Principala contribuţie dezinflaţionistă este anticipată a proveni din partea evoluţiei ratei inflaţiei CORE 2 ajustat, cea pe care o urmărim noi şi asupra căreia politica monetară are efect direct. Ce înseamnă asta? Înseamnă că politica monetară este suficient de fermă, de restrictivă. Nu s-a relaxat exagerat. Ne-am dus în jos cu rata de politică monetară în funcţie de cum a evoluat şi inflaţia, ca să nu rămânem (…) cocoţaţi cu rata de politică monetară sus în perioada de toamnă, când probabil că va fi mai dificil sau vor fi factori perturbatori care ar putea să ne blocheze o decizie de reducere a ratei de politică monetară. Gândiţi-vă că mai oricând poate să apară o inversare de mişcări de capital, ieşiri de capital. Avem cu ce să acţionăm în acest sens, avem rezervă valutară, avem metode de a steriliza, nefolosite, de a steriliza excedentul de lichiditate. Deci putem să reacţionăm. Nu cred că vom putea să mergem pe o reducere a ratei de politică monetară pe un asemenea scenariu negativ”, a declarat Mugur Isărescu, la conferinţa de presă de prezentare a Raportul trimestrial asupra inflaţiei.

El a făcut în cadrul conferinţei o comparaţie cu privire la nivelul dobânzilor de politică monetară la care se situează băncile centrale din regiune: Ungaria, Polonia şi Cehia. Guvernatorul BNR a spus că banca centrală nu s-a grăbit cu dobânda de politică monetară în sus pentru că nici inflaţia nu a „explodat” tare, şi nu a coborât extrem de repede, cum au făcut banca Ungariei, a Poloniei şi apoi a Cehiei, pentru că inflaţia a mers mai uşor în jos. România a aplicat în acest caz principiul „higher for longer” – mai sus pentru mai mult timp, iar aceasta a generat discuţii, inclusiv de ce nu a fost scăzută dobânda începând din luna mai. BNR a redus dobânda de politică monetară pe măsură de a coborât rata inflaţiei, a explicat guvernatorul.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: