ANALIZĂ Repoziționări strategice în PSD. Cum încearcă Ciolacu să-și izoleze rivalii înaintea Congresului din 24 august

Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu / sursa X

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, vineri, după ședința Consiliului Național al partidului, că o eventuală decizie de a candida la alegerile prezidenţiale nu va fi aflată de colegii săi nici de pe Facebook, nici de la televizor, spunând că va avea discuţii pe acest subiect cu preşedinţii organizaţiilor judeţene.

Chiar dacă majoritatea observatorilor se așteptau ca liderul PSD să facă astăzi marele anunț privind o candidatură la președinția României, Ciolacu a lăsat încă ambiguitatea să plutească în aer până la Congresul PSD din 24 august. Consiliul Național de astăzi pare să fi fost mai degrabă despre repoziționări strategice în interiorul PSD, în contextul viitorului Congres.

Repoziționări strategice în PSD

Pentru a obține nominalizarea partidului, Ciolacu are nevoie de sprijinul unor jucători cheie din PSD. Ca de fiecare dată vor exista învingători și învinși. Gabriela Firea și Vasile Dîncu au fost vehiculați de-a lungul timpului ca posibili prezidențiabili din partea PSD, dar realitatea e că în istoria sa partidul a mers în alegerile prezidențiale de fiecare dată cu președintele. Dacă Ciolacu nu ar candida, lucrul acesta ar reprezenta un mesaj de slăbiciune din partea lui, lucru care nu ar fi tolerat.

Dincolo de declarațiile publice, Ciolacu știe că dacă vrea își păstreze funcția de președinte al PSD trebuie să obțină nominalizarea partidului la prezidențiale și asta implică izolarea potențialilor rivali din partid. Astăzi au fost trase primele salve împotriva rivalilor săi. Europarlamentarul PSD Mihai Tudose, un apropiat al lui Marcel Ciolacu, a anunţat că şi-a depus candidatura pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional al PSD, care va fi aleasă la Congresul din 24 august. În acest moment, funcția e ocupată de Vasile Dâncu, și el europarlamentar și potențial rival al lui Ciolacu pentru nominalizarea la prezidențiale. Dacă Tudose va câștiga alegerile pentru șefia Consiliului Național al PSD – și are toate șansele să o facă – atunci Ciolacu își va plasa strategic unul dintre oamenii săi de bază într-o funcție cheie, trăgându-l în același timp pe Vasile Dîncu pe linie moartă în sistemul decizional din partid.

Marcel Ciolacu, a mai anunțat de asemenea că va suplimenta posturile de vicepreşedinte al partidului. În acest moment, PSD are patru vicepreşedinţi pe domenii de activitate şi încă opt pe regiuni. Vor fi create încă patru noi posturi pentru „tinerii de viitor ai partidului”. Trei funcții vor fi ocupate de oameni de bază a lui Ciolacu: Alfred Simonis, viitorul preşedinte al CJ Timiş, Gheorghe Şoldan, cel care l-a învins pe Gheorghe Flutur la şefia CJ Suceava, şi Rareş Hopincă, viitorul primar al Sectorului 2. Potrivit surselor din presă, al patrulea post va fi ocupat probabil de Marian Neacşu, un alt om de încredere al premierului Ciolacu.

Formula gândită pentru Congresul PSD din 24 august exclude candidaturile individuale pentru o funcție, fără afilierea la o moțiune. Așadar, oricine vrea să îl conteste pe Ciolacu va trebui să intre într-un grup. Or după Consiliul Național al PSD se pare că Ciolacu va avea cel mai puternic grup. Pe lângă numele deja anunțate anterior, Ciolacu a mai spus că „Daniel Băluță categoric se va regăsi în echipa mea”. În schimb, despre Firea, Ciolacu a spus: „Vom vedea. Doamna Firea e președinta organizației de la București”.

Lucrul acesta arată că există mai multe tabere în PSD, iar Firea nu face, momentan, parte din tabăra lui Ciolacu. Dar aliații Gabrielei Firea ar putea fi prea puțini în acest moment. Robert Negoiță, un potențial astfel de aliat, este cercetat într-un nou dosar și că are calitatea de suspect pentru corupție. În plus, reticența arătată de liderii PSD în cazul demisiei lui Alexandru Rafila de la șefia Ministerului Sănătății în cazul scandalului de la spitalul Sf. Pantelimon ar putea masca mai multe motive. Unul dintre acestea ar putea fi legat chiar de sprijinul lui Rafila pentru Ciolacu la Congresul PSD. O demitere a acestuia l-ar putea arunca într-una dintre taberele rivale, lucru pe care Ciolacu evident nu și-l dorește.

Așadar Ciolacu face mutări strategice, astfel încât să-și întărească poziția în partid și să o slăbească în același timp pe cea a rivalilor săi interni, în contextul viitorului congres al PSD. Rămâne de văzut dacă strategia premierului va da roade pe 24 august.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: