Banca Centrală din Ucraina inscripţionează bancnotele cu sloganul ”Glorie Ucrainei! Slavă eroilor!”

Sursă foto: bank.gov.ua

Banca Centrală a Ucrainei a început să adauge sloganul naţional „Glorie Ucrainei! Slavă eroilor!” pe toate noile bancnote emise înaintea Zilei Independenţei ţării, care va fi sărbătorită pe 24 august, relatează agenţia DPA.

Banii nu sunt doar o măsură a valorii şi un mijloc de plată, ci şi un simbol al Statului, prin urmare „pentru a onora tenacitatea poporului nostru şi pentru a marca acest moment de cotitură în formarea naţiunii ucrainene în care noi trăim astăzi, adăugăm pe toate bancnotele sloganul nostru care pot fi auzit în toată lumea” în timp ce continuă războiul provocat de invazia rusă, a declarat vineri guvernatorul Băncii Centrale a Ucrainei, Andrii Pishnîi. Acest slogan se va regăsi în colţul din dreapta-sus al bancnotelor monedei grivna, care în rest rămân neschimbate.

Sloganul „Glorie Ucrainei! Slavă eroilor!” a fost folosit de naţionaliştii ucraineni care au colaborat cu armata nazistă invadatoare în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Acest slogan, folosit şi ca un salut, a rămas prezent în mişcarea de independenţă a Ucrainei împotriva Uniunii Sovietice.

Acelaşi slogan a fost de asemenea folosit în timpul „Revoluţiei Portocalii” din 2004-2005, precum şi în 2013-2014 în timpul „Euromaidanului”, revolta susţinută de Occident în urma căreia ultimul preşedintele prorus al Ucrainei, Viktor Ianukovici, a fost înlăturat de la putere şi a fugit în Rusia.

Moscova insistă pe ideea că de atunci Ucraina este condusă de un regim cu ideologie nazistă ce perpetuează un genocid împotriva populaţiei rusofone din estul acestei ţări, care a fost invocată de preşedintele rus Vladimir Putin în justificarea campaniei militare pe care a lansat-o împotriva Ucrainei pe 24 februarie 2022.

Astăzi, „Glorie Ucrainei! Slavă eroilor!” este salutul oficial al forţelor armate ucrainene şi este adesea folosit în viaţa de zi cu zi. De când a început războiul cu Rusia, preşedintele Volodimir Zelenski adresează în fiecare seară un mesaj către naţiune pe care-l încheie mereu cu „Glorie Ucrainei!”. Oficialii ţărilor care susţin Kievul în acest război folosesc la rândul lor acest slogan în timpul vizitelor în Ucraina.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: