UPDATE TAS a decis: Bărbosu obţine bronzul la JO, Voinea – locul 4. Nadia: Îi dau Sabrinei medalia mea de la Montreal

Ana Bărbosu
Sursa foto: COSR

UPDATE, ORA 21.36

Nadia Comăneci a transmis că se bucură pentru România, după ce Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a analizat sâmbătă memoriile depuse de FRG și COSR, și a decis că gimnasta româncă Ana Bărbosu obține medalia de bronz la finala de la sol, JO 2024, iar Sabrinei Voinea îi revine locul 4.

„Mă bucur foarte mult pentru România. Este o medalie mult așteptată după atâția ani. Eu nu mă aflu într-o poziție oficială să decidă cine, ce a luat și cum a făcut. Eu mă bucur pentru toate cele trei gimnaste. Aș fi fost fericită să văd trei fete acolo cu trei medalii, pentru că toate au muncit și mai ales în situația în care ne aflăm acum cu protejarea sănătății mintale, cred că este bine să încurajăm și să protejăm acești copii. Eu îi dau să Sabrinei medalia mea de bronz de Montréal. Mă bucur pentru ea și ce să spun, încă citesc și am rămas. Sunt foarte bucuroase pentru România și să bucuroasă pentru Oana.

O felicit pe Sabrina pentru că am făcut un exercițiu fenomenal și mă bucur pentru participarea lor și în la echipă, pentru că au făcut istorie și în echipă.

În același timp o felicit și pe Jordan pentru că și ea nu trebuie să intre într-o zonă în care nu este vina ei a ceea ce s-a întâmplat.

Eu iubesc toate fetele, eu încerc să protejez sportul și în același timp să le îmbrățișez pe toate din întreaga lume. Mă bucur pentru România că a făcut istorie și mă bucur pentru fete. Pentru mine toate sunt campioane.

Citește mai mult AICI

UPDATE, ORA 21.07

Premierul Marcel Ciolacu afirmă, sâmbătă, după ce Tribunalul de Arbitraj al Sportului (TAS) a decis ca medalia de bronz la sol, la Jocurile Olimpice de la Paris, să revină gimnastei Ana Maria Bărbosu, că s-a făcut dreptate, iar adevărul a ieşit învingător.

„S-a făcut dreptate! Am reuşit să obţinem, în faţa instanţei sportive, medalia de bronz pe care Ana Maria Bărbosu a câştigat-o pe merit la sol! Bravo, Ana Maria, este răsplata firească a unei performanţe pentru care ai muncit atâţia ani! Mă bucur că, până la urmă, adevărul a ieşit învingător, aşa cum ar trebui să fie într-o competiţie care are la bază valorile olimpismului”, a scris Ciolacu pe Facebook.

Citește mai mult AICI

ŞTIREA INIŢIALĂ

Federaţia Română de Gimnastică a anunţat, sâmbătă seară, că TAS a decis că Ana Maria Bărbosu obţine mdalia de bronz în concursul de sol de la Jocurile Olimpice, iar Sabrina Maneca Voinea încheie competiţia pe locul 4.

Federaţia Română de Gimnastică a fost reprezentată la TAS de societatea de avocatura specializată în dreptul sportului, Gherdan şi Asociatii SCA, prin avocatul coordonator Sabin Gherdan şi avocaţii Călina Tejan şi Raul Ştefan Celmare.

Dspozitivele şedinţei TAS, potrivit FRG:

FRG, Bărbosu , vs. Federaţia Internaţională de Gimnastică:

1.⁠ ⁠Cererea înregistrată de către Ana Maria Bărbosu este parţial admisă.

2.⁠ ⁠⁠Contestaţia formulată de către Jordan Chiles a fost depusă peste termenul de 1 minut prevăzut de art. 8.5 din Regulamentul Tehnic FIG şi este determinată ca fiind fără efect.

3.⁠ ⁠⁠Scorul iniţial de 13.666 acordat atletei Jordan Chiles in finală este reinstituit.

4.⁠ ⁠⁠Federaţia Internaţională de Gimnastică va determina clasamentul finalei şi va acorda medaliile în concordanţă cu decizia de mai sus.

5.⁠ ⁠⁠Alte solicitări sunt respinse

FRG, Voinea, vs. Federaţia Internaţională de Gimnastică:

1.⁠ ⁠Cererea înregistrată de FRG şi Sabrina Maneca Voinea este respinsă.

Ca urmare a acestei decizii, Ana Maria Bărbosu obţine medalia de bronz în timp ce Sabrina Maneca Voinea încheie competiţia pe locul 4.

„Felicitări ambelor noastre gimnaste pentru rezultatul deosebit obţinut la Jocurile Olimpice de la Paris!”, a declarat avocatul Sabin Gherdan.

România a încheiat, luni, participarea în competiţiile de gimnastică artistică de la Jocurile Olimpice fără medalie. În finala de la sol, Sabrina Maneca Voinea s-a clasat pe locul 5, iar Ana Maria Bărbosu pe poziţia a 4-a, cu aceeaşi notă – 13.700. Pentru nici un minut, Bărbosu a fost medaliată cu bronz, dar o contestaţie la nota lui Jordan Chiles (SUA) i-a adus acesteia locul 3. Sabrina Maneca Voinea a fost notată iniţial cu 13.700 pentru exerciţiul de la sol, dar antrenorii au depus contestaţie, însă nu s-a modificat nota, încheind pe locul 5.

Marţi, preşedinta Federaţiei Române de Gimnastică, Carmencita Constantin, a trimis o scrisoare şefului federaţiei internaţionale Morinari Watanabe, în care a cerut prezentarea analizei detaliate şi justificarea notelor la dificultate si execuţie obţinute de Sabrina Maneca Voinea în finala de la sol, de la Jocurile Olimpice. Potrivit FRG, Sabrina a fost penalizată cu o zecime pentru o ipotetică ieşire din covor, care poate fi dovedită că a fost eroare de arbitraj.

În acelaşi timp FRG a solicitat ca în spiritul transparenţei să se facă publice analiza detaliată şi justificare pentru cele 9 gimnaste participante în finala de la sol, pentru a putea oferi un răspuns oficial gimnastelor, comunităţii gimnasticii din România, autorităţilor guvernamentale şi de stat, media naţională şi internaţională.

Federaţia Română de Gimnastică a depus la Tribunalul de arbitraj sportiv (TAS) două memorii. Unul este referitor la modul de soluţionare al contestaţiei gimnastei Jordan Chiles, după anunţarea clasamentului, iar cel de-al doilea pentru felul în care au fost soluţionate contestaţiile pentru Sabrina Maneca Voinea şi Jordan Chiles.

Articol preluat de AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: