Florin Barbu anunță care va fi, anul acesta, poziția României în UE, la producția de cereale

Credit foto: George Calin

Florin Barbu, ministrul Agriculturii, spune, pentru PS News, că România va ocupa și anul acesta un loc fruntaș în UE în ceea ce privește recoltele de cereale. Vom fi tot acolo”, anunță ministrul, făcând referire la anul trecut în care ne-am situat pe poziția a patra.

Barbu a precizat, de asemenea, că sprijinul pentru războiul din Ucraina, care constă în granturile date fermierilor, ar trebui să crească de la 280.000 euro la 560.000 euro și să fie prelungit până în iulie 2025.

„În momentul de față nu avem toate datele. De exemplu, de la Brașov în sus încă nu s-a recoltat nici floarea-soarelui, nici porumbul. Avem foarte multe suprafețe de porumb în sistem irigat, ceea ce va aduce o producție destul de bună. Dificultăți sunt la fermierii care nu au irigații și trebuie să luăm măsurile necesare, să le plătim despăgubirile.

Cred că ar trebui, încă o dată, să atragem atenția Comisiei Europene că sprijinul pe război pe Ucraina, pentru a putea da către fermieri granturi, ar trebui să crească de la 280.000 euro la 560.000 euro, lucru pe care l-am și solicitat.

Am solidaritate de la celelalte state și mai mult de atât, eu nu mai pot da granturi către fermierii români. De altfel, ați văzut că în anumite declarații ale comisarului european, aceasta spunea foarte clar că n-am asigurat surse financiare pentru fermieri în perioada asta grea. Din păcate, sursele financiare se alocă în baza deciziei Comisiei Europene, iar fermierii au ajuns la pragul de 280.000 euro pe fermă.

Așadar, atrag atenția că trebuie mărită suma și prelungit cadrul Ucraina până în iulie, anul următor.

Eu cred că, în afara țărilor limitrofe Ucrainei, și Franța, Spania, Italia doresc acest lucru, pentru că seceta nu e numai în România”, afirmă Florin Barbu.

Întrebat dacă România va rămâne un producător de cereale situat în primele locuri în Europa, anul acesta, ministrul Agriculturii a spus că “vom fi tot acolo”.

„Eu zic că vom fi tot acolo pentru că sistemul de irigații a fost pus la punct, în România.

În 2014-2015, irigam 180.000 de hectare, iar în momentul de față irigăm 1,6 milioane de hectare. Programul de reabilitare a infrastructurii principale de irigații este de 1,5 miliarde de euro. Nu poți să-i cheltui în 2 ani de zile.

Dar până în 2027, targetul este de 2,7 milioane de hectare. Avem un program de 100 de milioane de euro pentru realizarea de amenajări locale. Practic, fermierii  pot depune proiecte pentru a realiza acele sisteme de irigații locale care sunt independente de amenajarea principală de irigații”, a declarat Florin Barbu.

2023: România, al patrulea producător european de cereale 

După o creștere cu 1,7 milioane de tone, România a devansat Spania producând, anul trecut, 20,5 milioane de tone de cereale pentru boabe, cu 9% mai mult decât anul anterior, potrivit unei analize a Institutului Național de Statistică (INS).

A ajuns astfel al patrulea cel mai mare producător european după Franța (63,8 milioane de tone), Germania (42,5 milioane de tone) și Polonia (35,1 milioane de tone). Tradițional, producția locală plasa România pe poziția a cincea, după Spania, dar în 2023 aceasta a coborât până pe locul șapte, după o scădere a cantităților obținute cu 34%, până la aproximativ 19 milioane de tone.

În total, cele 27 de state membre au produs anul trecut 2,7 miliarde de tone de cereale pentru boabe. Cerealele care au propulsat România cu o poziție mai sus în topul marilor producători din Europa, cel mai mult reprezintă creșterea producției de orz, cu 21,4%, până la 2 milioane de tone. Producția de grâu a crescut și ea cu 12% anul trecut, față de anul anterior, până la 9,6 milioane de tone, în timp ce producția de porumb a ajuns la 8,5 milioane de tone, fiind cu 3,9% mai mare decât cea din 2022.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: