Știri din capitalele Europei, 12 august

PARIS

Jocurile Olimpice de la Paris au fost un succes estival orbitor, care a fermecat lumea și a reafirmat mândria națională franceză. Dar mahmureala ce va urma încheierii acestora va fi dificilă.

Odată cu ceremonia de final de duminică, președintele Emmanuel Macron trebuie să facă față unei crize politice pe care și-a creat-o singur și pe care a ținut-o în umbră până la încheierea Jocurilor. Discuțiile privind posturile guvernamentale și reducerile bugetare sunt iminente, iar furia alegătorilor va urma cu siguranță, scrie Reuters.

 

COPENHAGA | STOCKHOLM

Danemarca își va consolida controalele la granița cu Suedia vecină după o creștere a numărului de schimburi de focuri în Copenhaga în care au fost implicați adolescenți suedezi, potrivit Financial Times.

Peter Hummelgaard, ministrul danez al Justiției, a declarat vineri că poliția își va intensifica inspecțiile la trenurile care traversează podul iconic Øresund, care leagă capitala daneză de orașul Malmö din sudul Suediei, și va utiliza mai multe resurse pentru a monitoriza traficul auto la trecerea rutieră. Hummelgaard a dezvăluit joi că au avut loc 25 de incidente din aprilie în care bande criminale daneze au angajat ceea ce el a numit „copii-soldați” pentru a comite infracțiuni în Danemarca. Numai în ultimele două săptămâni, poliția daneză a atribuit trei atacuri armate unor adolescenți suedezi.

 

ATENA

Un incendiu de vegetație accelerat, alimentat de vânturi puternice, a făcut ravagii luni în apropiere de Atena, arzând copaci, case și mașini și forțând evacuarea spitalelor și a cel puțin 11 orașe și sate, au declarat autoritățile elene, conform Reuters.

Sute de incendii de vegetație au izbucnit în Grecia începând din luna mai. În timp ce incendiile de vară sunt frecvente în Grecia, vremea extraordinar de caldă și uscată legată de schimbările climatice a făcut ca incendiile să fie mai frecvente și mai intense, potrivit oamenilor de știință.

 

BELGRAD

Președintele Serbiei i-a acuzat duminică pe manifestanții care s-au opus unui proiect de exploatare a litiului în țară că fac parte dintr-un război „hibrid” susținut de Occident împotriva guvernului său și a promis că va lua măsuri legale ferme împotriva protestatarilor care au blocat traficul feroviar și rutier în capitală. În cadrul unuia dintre cele mai mari proteste din ultimii ani, zeci de mii de persoane au ieșit sâmbătă în stradă în Belgrad protestând împotriva exploatării de litiu în Serbia, relatează The Associated Press.

 

KIEV | MOSCOVA

Potrivit unor surse ucrainene, mii de soldați au fost implicați în incursiunea sa în provincia rusă Kursk, în timp ce Moscova și Kievul fac schimb de acuzații cu privire la un incendiu la centrala nucleară ocupată Zaporizhzhia. Un oficial ucrainean din domeniul securității a declarat pentru Agence France-Presse că scopul incursiunii este destabilizarea Rusiei și izolarea forțelor ruse cu atacuri ușoare și rapide. Rămâne neclar cât de durabilă va fi operațiunea pe termen mediu, pe fondul amenințărilor Kremlinului că va fi înăbușită folosind rezervele rusești, precizează The Guardian.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: