Care pensionari primesc 400 de lei în plus la pensie imediat după recalculare? Anunț oficial

Sursă foto: Freepik

Care pensionari primesc sute de lei în plus la pensie imediat după recalculare? Anunț oficial a fost făcut de către Banca Națională a României după ce a fost publicată fata inflației la care s-a ajuns în iulie.

Procesul de recalculare a ajuns la final. Adeverințele cu pensiile recalculate au ajuns la Poșta Română care le va distribui în perioada 15 – 31 august.

Care pensionari primesc 400 de lei în plus la pensie imediat după recalculare? Anunț oficial

Din aceste adeverințe, pensionarii vor afla cât va fi pensia lor de la 1 septembrie. 3.000.000 de pensionari vor lua o pensie, în medie, mai mare cu 40%. În acest moment, pensia medie în România este de 2.200 de lei. Asta însemană că acești pensionari iau, în medie, în plus la pensie suma de aproape 1.000 de lei.

Restul de peste 1.500.000 de pensionari nu vort primi nimic în plus la pensie la recalculare.

Totuși, și aceștia ca ceilalți 4.750.000 de pensionari, vor primi o indexare a pensiei câteva luni mai târziu, la 1 ianuarie. BNR a comunicat azi care este rata inflației, indicator care ne poate arăta cam cât va fi creșterea de pensie pentru toți pensionarii la 1 ianuarie.

Rata anuală a inflaţiei a urcat, în luna iulie 2024, la 5,42%, de la 4,94% în iunie, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). Vestea proastă este că serviciile au ajuns la o scumpire de apropae 9%, iar produsele nealimentare la 7%.

Cum se calculează indexarea de la 1 ianuarie 2025?

Indexarea pensiilor se face după un calcul foarte simplu. Creșterea pensiilor se face cu un procent care se calculează din suma dintre rata inflației și 50% din creșterea brută a salariului mediu.

Inflația este de 5,4%, iar creșterea brută ar putea fi în jur de 4%. Astfel, indexarea ar putea fi în jur de 7,5%.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: