Deputata PNL, Cristina Trăilă, invitată la Puterea Știrilor, emisiune moderată de Marinela Angheluș, a vorbit din punct de vedere juridic și ca om politic, despre situația de la Spitalul Pantelimon.
„Cred că la momentul la care au existat acele verificări ale Corpului de control al ministrului și apoi din partea Colegiului Medicilor, ar fi trebuit să nu existe un răspuns atât de abrupt, atât de sigur și atât de necontestat în privința situației de la Spitalul Pantelimon”, a evidențiat Trăilă.
Deputata a făcut o introspecție a situației din spitalele românești și politicile publice de la ministerul de resort.
„Politicile publice se fac la nivelul Ministerului Sănătății. Trebuie văzut exact care sunt prioritățile, de ce se ajunge în situația în care aparatura nu este suficientă într-un spital, deși bani alocați, sunt. Ce se întâmplă cu achizițiile din spitalele respective? De ce? Iată că nu ai secții specializate pentru acei pacienți pentru care trebuie să ai un tratament mai îndelungat. Nu poți să ții un pacient doar o săptămână la terapie intensivă. Există situații în care și în afară se întâmplă acest lucru, cei care au nevoie de un astfel de tratament pentru perioadă lungă de timp, sunt monitorizați în mod corespunzător. A 3-a componentă: de ce ai atât de puțini medici în România și ei sunt sufocați de numărul de cazuri (știm foarte bine prin ce au trecut în pandemie)”.
Despre faptul că lucrurile sunt complexe și nu țin neapărat de o reglementare anume, deputata liberală subliniază importanța unor politici publice, clare.
„Vorbeam și cu colegi și cu prieteni, medici sau oameni implicați în sistemul sanitar. Nu ne rezumăm doar la un pachet de legi și atât, că am dat o lege privind prevenția nu știu cărei boli sau lucruri de genul acesta. Asta presupune, concret, să existe un aparat bine pus la punct în interiorul ministerului, să existe o politică publică clară, să existe resursele alocate în mod eficient și totul ține de acest minister”.
Cristina Trăilă spune că din punct de vedere juridic vorbim despre două sisteme importante ale statului român ceea ce necesită multă atenție în ceea ce privește analiza.
„Lucrurile acestea trebuie privite cu mare atenție, pentru că aici, pe lângă gravitatea expunerilor a tot ceea ce aflăm de la o zi la alta din dosar sau din alte surse, sunt până la urmă două sisteme importante ale statului român.
Pe de o parte, vorbim de sistemul sanitar, față de care nu există o foarte mare încredere în rândul cetățenilor și aici, cumva, trebuie să fim extrem de atenți în momentul în care ajungem să formulăm astfel de acuzații și ce fel de acuzații planează asupra medicilor. Nu poți să privești totul în ansamblu, trebuie să faci anumite delimitări ș.a.m.d.
Pe de altă parte, sistemul judiciar, nici el, din păcate, nu beneficiază de o credibilitate foarte mare. Până la urmă, sunt convinsă că analiza și cercetare penală și mai apoi, judecata, se vor face cu mare mare atenție, pentru că un astfel de caz va rămâne cu siguranță.
Procurorii vor avea o muncă extrem de dificilă, pentru că nu te raportezi doar la aceste aparate și la înregistrările pe care le-au extras din acele aparate, trebuie văzut exact care era protocolul în acel spital, care era tratamentul ca atare în astfel de situații? Evident că scopul final e viața omului și acolo trebuie văzut cum, care au fost soluțiile ca acei oameni să fie menținuți în viață și dacă acela a fost scopul real al al personalului medical în ansamblu. Nu trebuie să facă separare între medici și asistente, pentru că împreună sunt responsabili de actul medical”, precizează Cristina Trăilă.
Potrivit unui material ProTv, tot mai multi pacienți refuză să fie adusi aici pentru îngrijiri medicale, dupa arestarea celor două doctorițe, acuzate de omor calificat.
După ce scandalul acesta a luat amploare, a apărut și situația în care ambulanțele ajung la pacienți care au diferite probleme de sănătate și constată că trebuie să fie transferați, să fie aduși la spital și atunci când le spun pacienților că ar trebui să fie aduși la Spitalul Sfântul Pantelimon din Capitală, aceștia refuză în mod categoric.
Mai mult, medicii spun că de când ajung la triaj, pacienții și rudele lor vorbesc urât, îi înjură, îi jignesc și le spun că toți sunt criminali.
Dacă într-o zi obișnuită, precizează reporterii Pro Tv, înainte de izbucnirea scandalului, la Spitalul Sfântul Pantelimon din Capitală ajungeau cam 250-300 de pacienți, de când a izbucnit scandalul, numărul lor s-a înjumătățit.
Între timp, a fost numit și un nou manager interimar, este vorba de medicul Răzvan Jitianu, chirurg și șeful blocului operator de la Spitalul Sfântul Pantelimon, singurul care a acceptat. Ancheta continuă ancheta după ce două doctorițe din secția de ATI au fost arestate pentru 30 de zile.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News