Începe distribuirea deciziilor de recalculare a pensiilor. De ce spun experții că Legea nu elimină inechitățile

pensie
Sursa foto: Twitter (X) / calculul pensiei

Poşta Română va începe distribuirea deciziilor de recalculare a pensiilor, din 16 august, a doua zi după sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, urmând ca documentele să ajungă la beneficiari până la finalul lunii. Potrivit companiei de stat, poştaşii le vor înmâna doar titularilor acestor drepturi, iar pensionarii au obligaţia să semneze de primire. Cei care nu vor fi acasă le vor putea ridica de la sediile oficiilor poştale şi apoi, de la casele teritoriale de pensii.

Potrivit directorului adjunct al Casei de Pensii Timiş, Melinda Szoke „deciziile pot să fie de toate tipurile, şi de creştere, şi de menţinere, şi de scădere. Nu o să se trezească pensionarul nostru în luna septembrie cu un cuantum mai mic de pensie faţă de luna august. Termenul de contestare este 45 de zile de la comunicare”.

Nu de aceeași părere este și liderul Confederației Naționale Sindicale „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu. Acesta a declarat, luni, că noua Lege a pensiilor nu elimină inechitățile, cum au promis guvernanții. Potrivit lui, noua lege a fost croită pentru a avantaja anumite categorii de pensionari.

„Problema e că noua formulă afectează profund lucrătorii din structura grupelor deosebite și speciale, în sensul în care le modifică substanțial formulele de calcul. Cei care vor ieși de acum încolo vor avea pensia mai mică decât cei care au ieșit până la 1 septembrie 2024. Nu e cazul bugetarilor”, a explicat liderul sindical Bogdan Hossu, la B1 TV.

De cealaltă parte, românii care au finalizat studii superioare, au lucrat peste program sau au primit sporuri vor beneficia de sume mai mari la pensie, potrivit analistului economic Adrian Negrescu. De aceea, economistul atrage atenția că fără un al doilea loc de muncă, fără o calificare suplimentară și fără a căuta noi oportunități, există posibilitatea de a trăi în sărăcie la pensie.

Recalcularea pensiilor. Cum se face

Legea pensiilor a fost adoptată de Parlament în luna noiembrie 2023 și a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis la data de 6 decembrie a aceluiași an. Aceasta a intrat în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2024, iar cele mai importante prevederi urmează să se aplice de la 1septembrie.

Cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință (VPR). VPR reprezintă raportul dintre valoarea punctului de pensie la data intrării în vigoare a proiectului de lege și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzut de legislația anterioară, respectiv 25.

La data intrării în vigoare valoarea punctului de referință este 81 de lei, care va fi indexat anual, în luna ianuarie, cu rata inflației plus 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat. În anul 2024, valoarea punctului de pensie se majorează cu 13,8% și este de 2.032 lei.

Formula pentru plata pensiei:

Calculul pensiei = VPR x Numărul total de puncte

VPR (valoarea punctului de referință) va fi de 81 de lei.

Număr total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive.

Punctele de necontributivitate: anii din armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).

Punctele de contributivitate: anii în care ai contribuit la sistemul de pensii. Un punct pentru fiecare an.

Legea nr. 118/2010 a stabilit că sintagma pensie socială minimă garantă va fi înlocuită cu sintagma indemnizație socială pentru pensionari, așa că pensia socială și indemnizația socială pentru pensionari se referă la același lucru.

„Ciolacu: Nicio pensie nu scade”

Amintim că, imediat după ce a adoptat normele de aplicare a Legii pensiilor în baza cărora se face recalcularea, premierul Marcel Ciolacu a dat asigurări că pensiile românilor vor crește „în mod echitabil și că nicio pensie nu scade ca efect al noii legi”.

„Am aprobat normele de aplicare a legii pensiilor pe baza cărora recalculăm pensiile din sistemul public. Un element fundamental al acestor norme este că nicio pensie nu scade ca efect al noii legi.

Dimpotrivă, creștem pensiile românilor în mod echitabil și de această dată pe merit. Am majorat cu 13,8% pensiile în ianuarie, iar începând cu septembrie 2024 plătim pensiile recalculate”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: