VIDEO Burduja: Jumătate din electricitatea pe care o consumă România este din surse regenerabile

Foto PS News

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, invitat de Marinela Angheluș la Puterea Știrilor, a vorbit despre mixul energetic din România, investițiile care se fac în prezent, despre proiectul hidrocentrala Tarnița Lăpuștești și pierderile pe care le are țara din cauza lipsei investiției la timp.

„Din perspectiva României, sigur avem panouri fotovoltaice, avem centrale eoliene și vorbim despre energie verde în formă pură, să spunem. Apoi avem toată partea de hidrocentrale, undeva la peste o treime din tot consumul si din toată producția. La nivel european, hidrocentralele cele mari, adică cele care nu intră la categoria de microhidrocentrale, nu sunt considerate verzi, pentru că au un impact asupra mediului, deși poziția României este că energia hidro este energie regenerabilă și energie verde. Deci mai mult decât atât, noi avem 20% din toată producția energie nucleară pe care o considerăm cu emisii zero, nu i se spune verde la nivel european. Dar și aici a fost o bătălie câștigată de România, Franța, etc”.

Sebastian Burduja spune că mai bine de jumătate din energie de consum din România este acoperită din surse verzi.

La nivel european, acum câțiva ani s-a discutat taxonomia, mă rog, în termen sofisticat, dar de fapt e o clasificare a tipurilor de surse de energie. Și atunci bătălia a fost câștigată de statele nucleare. De aceea și România înaintează și cu reactoarele modulare de mici dimensiuni, și cu Reactoarele trei și patru, pentru că poate.

Deci, dacă luăm în calcul tot acest mix și hidro și nuclear, și solar-eolian, cu siguranță mai bine de jumătate acoperim din surse verzi. Mai mult, dacă ne uităm la ceea ce poluează semnificativ, ne dăm seama că până în 16-17, 18% este cărbune. Foarte puțin în Valea Jiului. Cam 1-2% diferența în Gorj la complexul energetic.

Anul trecut s-au pus în funcțiune undeva la 400 de megawați producție de energie solară, plus prosumatori, pentru că noi la prosumatori am avut o creștere spectaculoasă. Discutăm azi de peste 1700 de megawați putere instalată la prosumatori, deci mai mult decât centrala  de la Cernavoda’.

În Spania, energia regenerabilă a dus la scăderea prețurilor. Până la sfârșitul anului 2023, capacitatea de producție de energie regenerabilă a Spaniei reprezenta 50,3% din producția totală, conform raportului 2023 al RED Electrica. Întrebat dacă România poate să urmeze exemplul spaniol, Sebastian Burduja a subliniat că pe lângă instalațiile pentru energie solară și eoliană ai nevoie și de stocare.

„Spania are un mix energetic diversificat. Ați văzut? Au și eolian, au și solar, au și hidro, au și nuclear. România are, de asemenea, doar că în proporții diferite. Noi acum începem să investim foarte mult și în solar și-n eolian. Toate miliardele de euro pe care am reusit să le atragem, in ultimul an de zile la Ministerul Energiei se duc foarte mult spre producția de energie verde.

Spania mai are o particularitate: 18 centrale cu acumulare prin pompaj…hidrocentrale cu acumulare prin pompaj. Cred că am mai explicat chestiune asta la dumneavoastră în emisiune. Deci sunt aceste hidrocentrale cu două lacuri, unul sus, unul jos. Când ai exces de producție în sistem, deci trebuie să consumi mai mult, dai drumul la pompele de jos și urci apa in lacul de sus. Când ai nevoie să produci mai multă energie electrică, dai drumul la apă o turbinezi și produci energie electrică și-ți crești producția. Deci este ca o mare baterie verde.

Degeaba ai foarte mult solar și foarte multe eolian dacă n-ai și stocare, că s-a tot vorbit despre asta. Stocarea în baterii este o variantă, dar sigur că ele au un ciclu de viață limitat de 5-10 ani de zile. Stocarea de mari dimensiuni și foarte eficientă este în aceste hidrocentrale cu acumulare prin pompaj pe care le poți exploata, 50 de ani.

Spania are, dacă nu mă înșel, undeva la 6 GW putere instalată în astfel de hidrocentrale. România are zero, deși noi avem relieful, avem lacuri, avem dealuri, avem munți. Ar putea face și Bulgaria una. Chiar și sârbii lucrează la una dar și alte state din regiune. Din păcate, noi am restartat proiectul. Tarnița-Lăpușești e cea mai importantă baterie verde de acest fel și suntem în analiza companiei de proiect”.

Ministrul Energiei a mai spus că dacă am fi avut hidrocentrala Tarnița Lăpuștești, acolo unde investițiile trebuiau începute în urmă cu 30 de ani, n-am fi avut problemele energetice din vârful de caniculă.

„N-am putut să folosim un proiect de acum 15 ani care nu mai era valabil și a trebuit să reluăm tot ciclul. Este exact centrul de investiție care trebuia făcută de acum 30 de ani, 50 de ani. Din păcate, n-a fost făcută și noi acum avem o notă de plată scumpă. Dacă am fi avut Tarnița Lăpușești, n-am fi avut problemele din vârful de caniculă, pentru că, vedeți și acum, în timpul zilei, noi avem producție bună, chiar reușim să exportăm. Seara, când lumea e acasă, avem consum mai mare, nu beneficiem de energie solară. Dacă e foarte cald, nu bate nici vântul, am fi putut da drumul la astfel de hidrocentrale, cu acumulare prin pompaj. Nu le-am avut. O să le avem, dar nu va fi de azi pe mâine, va fi de acum, peste cinci, 10 ani de zile”, a precizat Sebastian Burduja.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: