VIDEO Bogdan Stoica, despre ancheta de la Pantelimon: Cred că e vorba de mult mai multe decese

Bogdan Stoica, invitat Puterea Știrilor 13.08

Apar date noi în cazul scandalului de la Spitalul Pantelimon. Șefa secției de Terapie Intensivă a fost audiată la Serviciul Omoruri din cadrul Poliției Capitalei, iar procurorii verifică alte cinci morți suspecte.

„E ca și cum ai curăța o hazna, spune Bogdan Stoica, editorialist PS News, sintetizând situația de la Spitalul Pantelimon. E o curățenie absolut necesară, dacă vrem ca lucrurile în sănătate să se schimbe. Cred că e vorba de mult mai multe morți care a putut fi putut fi evitate. Nu știu motivele din spatele lor, dar zilele astea m-am gândit la niște ipoteze. Au fost oameni care, în perioada pandemiei cel puțin, au spus că numărul morților este exagerat pentru a justifica fonduri. Și ăsta e un lucru adevărat. Au fost și morți din accidente, din căzături pe scări spre exemplu și pentru că oamenii aceia aveau și virusul ăla, au fost declarați ca morți de  COVID, pentru a justifica dispariția multor materiale foarte scumpe, medicamente scumpe ș.a.m.d. Tot în perioada pandemiei, s-au făcut angajări masive. Sunt dosare în lucru, dacă nu mă înșel, la Suceava și chiar la Prahova”, a afirmat editorialistul în cadrul emisiunii Puterea Știrilor.

Acesta a explicat că, în acea perioadă, la secțiile COVID, o asistentă câștiga 20.000 lei pe lună, iar un doctor 35.000 lei pe lună. Prin urmare, pe de o parte, angajarea într-o asemenea secție presupunea mită, pe de altă parte, secția ar fi avut nevoie de flux de bolnavi, ca să justifice personalul.

„Nu m-am gândit niciodată, până acum, la ce se întâmplă atunci când intervii pentru cineva, să-l internezi într-o secție specializată sau la ATI. Eu nu m-am întrebat: omul încearcă să se interneze, i se spune că e plin, apoi dai două telefoane, dai cuiva ceva și brusc se face loc. Eu am făcut asta o dată și acum mă gândesc cum s-a eliberat patul acela și nu prea îmi place răspunsul la care m-am gândit”, a adăugat Bogdan Stoica.

După părerea acestuia, anchetele în curs sunt un lucru bun, întrucât vor reda încrederea românilor în spitale, tocmai pentru că lucrurile despre care se vorbea timid sunt recunoscute acum ca fiind probleme reale.

În ce privește faptul că precedentele controale realizate la spital nu au descoperit nicio neregulă, Bogdan Stoica spune că, în general,  aceste anchete de amploare scot la iveală tot felul de legături de prietenie, rudenie, interese diverse între cei implicați.

„În curtea Spitalului Pantelimon era o morgă mobilă. Dacă e o încercare de a-l face pe cel cu morga mobilă să câștige niște bani ? Ne putem gândi la orice. Eu eu nu am o ipoteză sau alta. Eu spun că doar că un procuror sănătos la cap ar trebui să exploreze toate ipotezele posibile și imposibile până ajunge la cea adevărată. Uite, de exemplu, noi nu știm dacă cineva din Spitalul Pantelimon este rudă cu cineva din Corpul de control. Sau dacă cineva din Corpul de control, era apropiat de o firmă de unde compara cineva din Spitalul Pantelimon, ceva pentru ATI…”, a arătat în continuare Bogdan Stoica.

La întrebarea de ce îl susține PSD pe ministrul Sănătății în continuare, editorialistul spune că admiterea responsabilității acestuia ar marca întreaga campanie electorală a partidului. Alexandru Rafila ar trebui să-și dea demisia de onoare, întrucât, chiar dacă nu poartă nicio vină directă, el este responsabil pentru felul cum funcționează sistemul pe care îl conduce, a subliniat Bogdan Stoica.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: