Cum se va schimba PSD după Congres: pentru ce funcții se luptă liderii din teritoriu

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Congresul PSD deschide lupta internă pentru cele mai importante funcții pentru conducerea partidului. Liderii din teritoriu încearcă să aibă un loc la masa negocierilor, pentru a-și putea impune ideile și apropiații în diferite funcții.

Marcel Ciolacu pare să nu aibă rivali pentru funcția de președinte PSD, deoarece niciun alt candidat nu s-a înscris până acum în cursă. În urmă cu 4 ani, Marcel Ciolacu a avut o misiune ușoară pentru funcția de președinte, deoarece rivalul său a fost Eugen Teodorovici, fără nicio șansă reală la victorie. De data aceasta, nimeni din partid nu pare dispus să-l înfrunte pe actualul premier, care vrea și candidatura pentru alegerile prezidențiale. Marcel Ciolacu a evitat mereu să declare dacă va fi candidatul PSD la alegerile prezidențiale, însă anunțul oficial ar putea veni după Congresul PSD, de pe 24 august 2024.

Firea vs. Băluță, cea mai importantă luptă

PSD are două funcții de prim-vicepreședinte, care în prezent sunt ocupate de Gabriela Firea și Sorin Grindeanu. Cei doi vor încerca să își apere mandatele, însă Daniel Băluță, primarul Sectorului 4, își dorește și el această funcție. Gabriela Firea ar putea fi cea care va pierde această funcție și va primi funcția de vicepreședinte pentru regiunea București-Ilfov, rol ocupat în prezent chiar de Băluță. Practic, se va face rocada între cele două funcții.

De când Marcel Ciolacu a preluat conducerea PSD, a înlăturat-o pe Firea din toate funcțiile importante, iar în acest an a trimis-o la Bruxelles, care este un fel de exil politic. Astfel, dacă Daniel Băluță o va da jos pe Firea din conducerea partidului, nu poate fi decât o altă victorie pentru Marcel Ciolacu în competiția cu fostul primar al capitalei.

O altă luptă între Gabriela Firea și Daniel Băluță este și cea mai pentru conducerea filialei PSD București. Marcel Ciolacu și-ar dori ca primarul Sectorului 4 să devină liderul filialei din București, astfel încât în 2028 să candideze la funcția de primar al capitalei, împotriva lui Nicușor Dan. Firea nu este dispusă să renunțe la filiala care îi oferă șansa să candideze din nou peste patru ani. Ciolacu vrea să găsească o soluție de compromis, însă îi va fi greu să-i împace pe cei doi lideri PSD.

În aceste condiții, Firea nu este sigură de locul în conducerea partidului, ceea ce reiese și din declarațiile făcute.

„Eu sper să mă regăsesc (n.r. în noua conducere PSD) Cred că ar fi corect şi cu respect pentru munca politică pe care am dus-o atunci şi riscurile pe care mi le-am asumat atunci, să fim în continuare împreună, până la următorul congres, când probabil se va organiza un alt tip de competiție politică”, a declarat Firea.

Fostul primar al Bucureștiului a lăsat de înțeles că acesta nu este congresul decisiv, ci doar un congres ordinar până la alegerile prezidențiale și parlamentare din acest an.

„Ca să putem să avem liste pentru alegerile parlamentare, cu semnături eligibile şi să nu ne conteste nimeni aceste liste, atunci, de comun acord cu toţi colegii din ţară, în cadrul CPN-ului, am decis să avem acest congres ordinar, cu o moţiune, o singură moţiune, o competiţie în sensul acceptării acestei formule la Congresul din 24 august”, a mai explicat Firea.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Tudose, în locul lui Dîncu

Vasile Dîncu riscă și el să piardă funcția de președinte al Consiliului Național al PSD, după ce Mihai Tudose și-a depus candidatura pentru această funcție. Dîncu are un mandat de europarlamentar și ar putea primi o funcție de vicepreședinte pentru Afaceri Europene și să continue să se ocupe de relația partidului cu UE. Mihai Tudose încearcă să progreseze în partid la Congresul PSD, de la funcția de vicepreședinte pentru Economie, pe care o deține în prezent.

Paul Stănescu are toate șansele să-și apere mandatul de secretar general al partidului. Chiar dacă era considerat un apropiat al Gabrielei Firea, Stănescu a știut cum să nu intre în conflict cu Ciolacu. În ultimele zile, secretarul general al PSD a făcut chiar mai multe declarații de apreciere la adresa președintelui partidului, spunând că Ciolacu are un coeficient de inteligență (IQ) „foarte ridicat”.

Nume noi în conducerea PSD

Alegerile locale din 2024 au arătat că mai mulți lideri din teritoriu au o mare putere pe scena politică. Candidații la Consiliile Județene își vor locul în conducerea partidului, unde de multe ori intră grupul președintelui PSD.

Corneliu Ștefan, președintele CJ Dâmbovița, vrea o funcție de vicepreședinte în PSD, după ce a câștigat alegerile locale. Ștefan ar putea să-l înlocuiască pe Titus Corlățean, care are funcția de vicepreședinte pentru regiunea Sud. Corlățean ar putea primi o funcție simbolică, pentru relațiile cu Republica Moldova, fără să aibă drept de vot în Biroul Permanent Național.

Gheorghe Șoldan, viitorul președinte CJ Suceava, vrea și el un loc în conducerea partidului, după ce la alegerile locale din acest an l-a învins chiar pe Gheorghe Flutur. La doar 33 de ani, Șoldan este considerat marea speranță a PSD. Rămâne de văzut dacă Marcel Ciolacu îi va găsi loc în conducerea PSD și ce domeniu va prelua acesta.

Mihai Weber, liderul PSD Gorj, vrea și el un fotoliu de vicepreședinte al partidului, dar nu este clar în ce domeniu sau în ce regiune. De asemenea, Alexandru Rafila speră să primească un loc în conducerea PSD, însă după scandalul de la Spitalul Pantelimon îi va fi dificil să mai vină cu astfel de pretenții la Congres. Alexandru Rafila a provocat un prejudiciu de imagine partidului și mulți lideri PSD vor evita să-l aibă în preajmă mai ales înainte de alegerile din acest an.

În conducerea PSD vor fi create alte 4 funcții de vicepreședinte pe domenii. Gheorghe Șoldan pare să aibă locul asigurat, la fel și Alfred Simonis, viitorul președintele CJ Timiș, și Rareș Hopincă, viitorul primar al Sectorului 2. Marian Neacșu ar putea să primească și el o funcție de vicepreședinte pe domenii, deoarece este omul de încredere al lui Marcel Ciolacu. Lupta rămâne deschisă și pentru Corneliu Ștefan.

Alfred Simonis, Sursă foto: Facebook / Alfred Simonis

Ceilalți vicepreședinți

În ceea ce privește celelalte funcții de vicepreședinți, nu se anunță schimbări importante la Congresul PSD. Lia Olguța Vasilescu, primarul Craiovei și vicepreședinte PSD pe domeniul Muncii, ar urma să-și păstreze funcția în conducerea partidului. Europarlamentarul Claudiu Manda va rămâne și el cu funcția de vicepreședinte pentru regiunea Sud-Vest. Radu Moldovan va continua în rolul de vicepreședinte pentru regiunea Nord-Vest. Gabriel Zetea, care deja a anunțat sprijinul pentru Marcel Ciolacu la alegerile prezidențiale, va fi păstrat pe funcția de vicepreședinte pe domeniul Administrație și Infrastructură. În ultimele zile, Zetea a demonstrat că îl apără pe Ciolacu cu orice preț și a lansat mai multe atacuri la adresa lui Nicolae Ciucă, președintele PNL.

Problema PSD-ului este că în afară de Olguța Vasilescu și Gabriela Firea nu promovează alte femei în conducerea partidului. Principalele funcții și cele mai importante sunt ocupate de bărbați. Marcel Ciolacu nu a precizat dacă Firea va face parte din noua conducerea și a preferat să răspundă evaziv:

„Vom vedea. Vom avea o discuţie. Doamna Gabriela Firea e preşedinta organizaţiei de la Bucureşti”, a declarat președintele PSD.

 

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: