Guvernul suspendă Convenția pentru evitarea dublei impozitări dintre România și Federația Rusă

Sursa foto: Pixabay

Guvernul a suspendat în totalitate a aplicării prevederilor Convenției între România și Federația Rusă pentru evitarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit și pe capital, semnată în 1993, după ce Federația Rusă a suspendat parțial încă de anul trecut unele articole ale Convenției, invocând „acțiuni neprietenoase” ale României. Cum articolele suspendate de ruși fac Convenția inaplicabilă per ansamblu, România analiza acum să o suspende în totalitate până la momentul la care Rusia revine asupra deciziei. Convenția asigura evitarea situațiilor în care venituri sau profituri obținute de persoane sau companii ar fi fost impozitate de ambele state.

Consecința unei astfel de suspendări ar fi, în mod normal, descurajarea schimburilor comerciale și investițiilor dintre două state, însă relațiile economice ale României cu Rusia sunt deja afectate și cu perspective foarte slabe să se dezvolte în viitor, după ce Rusia a atacat Ucraina, iar statele un număr mare de țări, inlusiv cele din UE, au impus Rusiei sancțiuni.

„Supunem spre aprobare următoarele:

  • suspendarea în totalitate a aplicării prevederilor Convenției între Guvernul României și Guvernul Federației Ruse pentru evitarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit și pe capital, semnată la Moscova, la 27 septembrie 1993, începând cu data notificării părții ruse, pe cale diplomatică, a măsurii suspendării, de către Ministerul Afacerilor Externe, conform art. 31 alin. (9) din Legea nr. 590 privind tratatele;

  • data încetării suspendării Convenției de către România să fie data la care partea rusă va notifica reluarea aplicării Convenției în relația cu partea română.

După transmiterea de către Ministerul Afacerilor Externe a notificării către Guvernul Federației Ruse, măsura suspendării va fi făcută publică pe plan intern prin Ordin al ministrului afacerilor externe și va fi avută în vedere de autoritățile române, prin intermediul ANAF”, arată Ministerul Finanțelor.

Solicitarea Finanțelor către Guvern, aprobată acum, este avizată de către Ministerul Afacerilor Externe.

Având în vedere că partea rusă nu a revenit asupra deciziei de suspendare a marii majorități a dispozițiilor Convenției, continuând să nu le aplice, partea română este îndreptățită să considere că Rusia își încalcă în mod substanțial obligațiile sale în baza Convenției.

Pe cale de consecință, partea română este îndreptățită să invoce dispozițiile art. 60 din Convenția de la Viena privind dreptul tratatelor pentru a notifica părții ruse suspendarea în întregime a aplicării Convenției bilaterale.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: