VIDEO Creşterea medie a pensiilor după recalculare este de 622 de lei / Sunt pensii care şi-au dublat valoarea

sursa: captura de ecran

Preşedintele Casei Naţionale de Pensii, Daniel Baciu, anunţă că, în urma recalculării pensiilor, creşterea medie este de 622 de lei, existând pensii care şi-au dublat valoarea după aplicarea noii legi. Creşteri ”substanţiale” ale pensiilor au cei care au stagii lungi de cotizare, în urma introducerii în calcul a punctelor de stabilitate. La finalul acestei săptămâni va începe tipărirea taloanelor de pensie cu noul cuantum al pensiilor rezultat în urma recalculării. 

„Avem astăzi un procent de peste 95% deja transmise către Compania Naţională Poşta Română, astăzi finalizăm, la sfârşitul acestei zile, acest proces de transmitere a acestor decizi către Poştă. Începând de vineri, practic pensionarii vor primi aceste decizii de recalculare la domiciliu, unde vor afla care este noul cuantum al pensiei rezultat în urma recalculării conform noii legi a pensiilor, Legea 360/2023. Este cea mai amplă reformă a pensiilor din sistemul public de la înfiinţarea acestui sistem, de peste 50 de ani”, a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, preşedintele Casei Naţionale de Pensii, Daniel Baciu.

În urma recalculării, peste 3,8 milioane de pensii cresc, fiind vorba de 83% din sistemul public.

„Creşterea medie în lei este de 622 de lei, iar în procent vorbim de aproape 27% ca creştere medie a pensiilor din sistemul public aplicată de la 1 septembrie. Dacă mai adăugăm şi creşterea care am avut-o de la 1 ianuarie, veţi observa că anul acesta creşterea medie a pensiilor depăşeşte 40%”, a precizat Daniel Baciu.

Acesta a subliniat că sumele aferente majorărilor sunt deja prevăzute în Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat.

„Avem creşteri ale pensiilor de la 1% până la sută la sută, practic avem şi dublări ale pensiilor. Această nouă lege a pensiilor este profund liberală, pentru că încurajează contributivitatea, prelungirea vieţii active, asigurând sustenabilitatea sistemului public de pensii pe termen mediu şi lung”, mai afirmă preşedintele Casei Naţionale de Pensii.

Creşteri ”substanţiale” ale pensiilor au cei care au stagii lungi de cotizare, în urma introducerii punctelor de stabilitate în calculul pensiilor, a menţionat Daniel Baciu.

La finalul acestei săptămâni va începe tipărirea taloanelor de pensie cu noul cuantum al pensiilor rezultat în urma recalculării.

Daniel Baciu precizează că se aşteaptă ca de săptămâna viitoare să primească numeroase întrebări pe tema recalculării şi a rezultatelor acesteia, iar în acest context Casa de Pensii a luat ”măsuri organizatorice excepţionale” pentru a da pensionarilor informaţiile de care aceştia au nevoie.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: