VIDEO Constantin: Guvernul a aprobat un proiect de lege ca petiţiile anonime privind hărţuirea sexuală să fie analizate

Sursă foto: gov.ro

Guvernul a adoptat, miercuri, un proiect de lege care reglementează posibilitatea depunerii petiţiilor anonime referitoare la fapte de hărţuire şi agresiune sexuală, acestea urmând să nu fie clasate, ci analizate, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.

De asemenea, Guvernul a discutat, în primă lectură, un proiect de hotărâre care prevede că sesizările privind astfel de fapte în mediul de învăţământ să poată fi depuse şi anonim pentru a fi analizate şi soluţionate, în măsura în care conţin indicii referitoare la faptele de hărţuire pe criteriul de sex sau moral.

„Fac referire acum la două proiecte de acte normative care se adresează evenimentelor care au ridicat foarte mult emoţia colectivă în ultima vreme în ceea ce priveşte hărţuirea din mediul universitar. Ei bine, un proiect de hotărâre analizat şi adoptat astăzi, în prima lectură, se referă la aplicabilitatea măsurilor în materie de prevenire şi combatere a hărţuirii şi în sistemul naţional de educaţie, astfel încât în relaţiile dintre profesor şi elev sau student să fie menţinută o cultură a interacţiunii bazată pe respect reciproc şi demnitate şi să fie descurajat fenomenul hărţuirii sexuale”, a precizat Constantin, după şedinţa Executivului.

El a explicat că „proiectul de act normativ propune modificarea şi completarea metodologiei existente, deja reglementată prin anexă la hotărârea de Guvern nr. 970/2023 privind prevenirea şi combaterea hărţuirii pe criteriul de sex, precum şi a hărţuirii morale la locul de muncă, prin măsuri de prevenţie, consiliere şi sancţionare a comportamentului de acest fel”.

„Concret, o modificare propusă vizează condiţiile de sesizare a faptelor de o potenţială hărţuire sexuală, astfel încât victima să poată să depună o sesizare scrisă şi fără semnătura olografă. Şi, în situaţia în care acea sesizare nu cuprinde numele, prenumele, datele de contact, sesizarea totuşi să fie examinată şi să fie soluţionată, în măsura în care conţine totuşi indicii referitoare la faptele de hărţuire menţionate pe criteriul de sex sau de hărţuire morală. Forma modificată şi completată a metodologiei va reprezenta cadrul legal prin care instituţiile de învăţământ superior şi unităţile de învăţământ preuniversitar vor fi abilitate să ia măsuri care să acţioneze în această direcţie”, a mai explicat Constantin.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL