Scrisoare de avertizare a comisarului Thierry Breton către Elon Musk. Ce spune Comisia Europeană

Sursa foto: Flickr

Comisarul european pentru piaţa internă şi servicii, francezul Thierry Breton, i-a trimis luni o scrisoare miliardarului Elon Musk, proprietar al platformei X, cu câteva ore înainte de interviul acestuia cu Donald Trump, pentru a-i aminti obligaţiile de moderare a conţinutului în Uniunea Europeană. Însă „momentul şi conţinutul scrisorii nu au fost nici coordonate, nici convenite cu preşedinta Ursula von der Leyen”, a precizat marţi o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, după ce o directoarea companiei X a afirmat că demersul lui Breton este pur şi simplu o încercare de a interveni în politica americană.

Comisarul Thierry Breton, care supraveghează aplicarea de către bloc a noilor norme privind reţelele sociale, Digital Service Act (DSA), i-a trimis lui Musk o scrisoare postată pe X în care îl avertiza pe mogulul tehnologic cu privire la răspândirea de „conţinut dăunător”, înainte de interviul livestream al lui Elon Musk cu Donald Trump.

Miliardarul tehnologic a ripostat rapid. „Ca să fiu sincer, chiar am vrut să răspund cu acest meme Tropic Thunder”, a scris Musk, postând un meme cu înjurături din blockbusterul hollywoodian din 2008. „Dar nu aş face NICIODATĂ ceva atât de nepoliticos şi iresponsabil!”, a adăugat Musk.

Este cea mai recentă dispută a Europei cu Musk, care săptămâna trecută a intrat în conflict cu politicienii britanici care l-au acuzat că a incitat la violenţă în lumea reală în timpul revoltelor de extremă dreapta. De data aceasta, însă, este în joc reputaţia UE de autoritate de reglementare digitală a lumii, scrie POLITICO.

Blocul comunitar consideră că este liderul democraţiilor mondiale în încercarea de a recâştiga controlul asupra giganţilor tehnologici. În ultimii cinci ani, Breton, un politician francez cu un discurs deschis, a reuşit să se impună ca lider al iniţiativei europene de reglementare digitală care, pe lângă normele privind reţelele sociale, include eforturi de supraveghere a inteligenţei artificiale şi de stimulare a concurenţei digitale. Fost director general al firmei franceze de tehnologie Atos şi al principalului operator de telecomunicaţii din Franţa, Breton se mândreşte cu cunoştinţele sale în domeniul tehnologiei – şi nu ratează nicio ocazie de a menţiona drept dovadă romanul „Softwar”, bestsellerul său SF „technothriller” din 1984.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: