Justiţia îi interzice lui Robert F. Kennedy Jr să candideze în alegerile prezidenţiale în statul New York

sursa: X

Candidatul independent în alegerile prezidenţiale americane de la 5 noiembrie Robert F. Kennedy Jr nu va putea candida în statul New York din cauza unei false declaraţii de reşedinţă, a anunţat justiţia newyorkeză, relatează AFP.

Un tribunal din capitala statului, Albany, a stabilit că el a încălcat legislaţia locală.

Moştenitorul extrem de celebrei dinastii americane, care urmează să facă apel împotriva acestei hotărâri, s-a declarat rezident într-o cameră închiriată cu 500 de dolari pe lună, acasă la nişte prieteni, în statul New York.

Judecătoarea Christina Ryba a stabilit că Robert Francis Kennedy Jr (RFK Jr) locuieşte la el acasă, împreună cu soţia sa, în California.

Astfel, în alegerile prezidenţiale de la 5 noiembrie, în care RFK Jr candiează în 19 dintre cele 50 de state, Comisia Electorală din New York nu va putea tipări pe buletinele de vot numele ilustru al fiului fostului procuror Bobby Kennedy, asasinat în 1968, şi totodată nepotului fostului preşedinte John F. Kennedy, asasinat în 1963.

Din cauza unei subtilităţi constituţionale şi tipului scrutinului prezidenţial – indirect din Statele Unite -, candidaţii la preşedinţie şi vicepreşedinţie nu pot avea reşedinţa în acelaşi stat, riscând să nu poată obţine toate voturile marilor electori.

Or RFK Jr şi partenera sa de cursă Nicole Shanahan locuiesc în California.

Marii electori aleg în mod direct preşedintele şi vicepreşedintele Statelor Unite, iar California – un fief democrat – are 54 de mari electori, cel mai mare număr din ţară.

Hotărârea justiţiei din New York – în urma acţiunii unor electori din cadrul Political Action Committee al Partidului Democrat – ar putea să constituie jurisprudenţă şi în alte state.

William F. Savino, avocatul lui Kennedy, a declarat AFP că urmează să facă apel împotriva acestei hotărâri.

”Democraţii dau dovadă de dispreţ faţă de democraţie. Ei nu sunt siguri că pot învinge la urne, iar atunci încearcă să împiedice alegătorii să-şi exprime opţiunea”, a tunat pe X o purtătoare de cuvânt a lui RFK Jr.

RFK Jr, în vârstă de 70 de ani, candida ca alternativă la duelul între Donald Trump şi Joe Biden.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: