VIDEO C. Țone: România a pierdut startul în lupta cu drogurile, însă acum are cel mai bun pachet legislativ

Cătălin Țone, invitat Puterea Știrilor 14.08

 

Invitat în cadrul emisiunii Puterea Știrilor, expertul antidrog Cătălin Țone a analizat felul în care răspund autoritățile din România la creșterea traficului și a consumului de droguri.  Din păcate, România a pierdut startul în această luptă, a afirmat acesta într-o intervenție prin Zoom.

„Categoric, da. Și o spun cu toată responsabilitatea. A pierdut startul. N-am fost anticipativi, nu am știut să facem legislația, n-am știut să ne uităm în Occident, să vedem cum stau lucrurile acolo, pentru că ei sunt înaintea noastră și ne-a surprins acest fenomen. Ne-am trezit așa odată, în în iunie 2022, cu acel deces de supradoză la un festival din București. Ne-am trezit cu odată cu tragicul eveniment din 2 mai, din august 2023. De atunci, lucrurile s-au schimbat. România s-a deșteptat, a fost un an a conștientizării, acte normative care au intrat în vigoare”, a explicat expertul antidrog.

În acest moment, a completat acesta, avem cel mai bogat pachet legislativ, multe dintre actele normative fiind deja în vigoare. În plus, România are unele dintre cele mai mari pedepse din Europa.

„Avem o reacție de combatere foarte sănătoasă, dar, din păcate,  este reparatorie și modificările semnificative se vor vedea în trei, patru, cinci ani, când ofițerii angajați acum, când procurorii  angajați acum vor căpăta experiență, când psihiatrii, când psihologii, când toxicologii se vor pregăti și vor avea experiență și vor putea, de ce nu, sociologii, juriștii care lucrează, pentru că este un domeniu multidisciplinar, vor căpăta experiență și (…) în felul ăsta se vor vedea primele rezultate, acestea nu se pot vedea în câteva luni de zile. Este clar. Ne așteaptă câțiva ani de zile în care trebuie să fim foarte atenți.”, a subliniat Cătălin Țone.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: