Știri din capitalele Europei, 15 august

BERLIN

Activiștii ecologiști au pătruns în patru aeroporturi germane, oprind pentru scurt timp traficul aerian în două dintre acestea, înainte ca poliția să facă arestări. Protestatarii Letzte Generation – echivalentul german al organizației Just Stop Oil – au avut acces joi, în zorii zilei, la aerodromurile din zonele apropiate de pistele de decolare și aterizare ale aeroporturilor din Köln-Bonn, Nuremberg, Berlin Brandenburg și Stuttgart. Traficul aerian a fost suspendat pentru scurt timp la Nuremberg și Köln-Bonn din cauza operațiunilor poliției, scrie The Guardian.

 

ROMA | TIRANA

Agenția ONU pentru refugiați, care și-a exprimat îngrijorările serioase cu privire la acordul Italiei de a procesa unele cereri de azil ale migranților în centrele de detenție din Albania, a fost de acord să monitorizeze primele trei luni ale acordului. UNHCR a reamintit că nu a fost parte la acordul Italia-Albania, și-a menținut rezervele cu privire la acesta și a solicitat clarificări cu privire la modul în care va fi pus în aplicare. Dar agenția a precizat miercuri într-o declarație că a fost de acord să monitorizeze executarea acestuia pentru a contribui la „protejarea drepturilor și demnității celor care fac obiectul acestuia”, conform The Associated Press.

 

ATENA

Anchetatorii suspectează că un cablu electric defect ar fi putut provoca cel mai grav incendiu de vegetație din Grecia din acest an, au declarat surse apropiate anchetei privind incendiul care a ucis o femeie și a ars 10.000 de hectare în apropiere de Atena, acoperind o suprafață totală de mărimea Parisului. Incendiul, care a început la 11 august, a izbucnit într-o singură zi dintr-o pădure din apropierea orașului Varnavas, la 35 km de capitală, și a cuprins suburbiile din nordul Atenei, precizează Reuters.

 

SOFIA

Un sarcofag antic datând din epoca romană a fost descoperit pe o plajă și folosit ca bar într-o stațiune de la Marea Neagră de lângă Varna. În urma descoperirii sale, arheologii de la Muzeul Regional de Istorie din Varna au examinat artefactul antic, identificând ornamentația sa bogată ca făcând parte din „sarcofagele ghirlandă” din epoca romană, relatează Euronews.

Sarcofagul este confecționat din calcar shelly, caracteristic nord-vestului Bulgariei. Acesta prezintă decorațiuni complexe în relief pe toate cele patru laturi. În ciuda valorii sale istorice, fotografiile de pe rețelele de socializare au arătat că sarcofagul a fost folosit ca bar într-un club popular de pe plajă pentru o anumită perioadă de timp, ridicând îngrijorări cu privire la conservarea patrimoniului cultural al Bulgariei.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: