Furtunile au făcut prăpăd în țară. Un bărbat care a fost lovit de fulger pe munte a fost preluat cu ajutorul unui elicopter, după ce salvamontiștii din Gorj și Vâlcea au reușit să-l recupereze. Au fost momente de panică și la Mănăstirea Prislop din Hunedoara, unde un copac doborât de vânt a blocat accesul către lăcașul de cult. De asemenea, vijeliile au făcut ravagii și în Alba, unde a plouat cu bucăți mari de gheață.
Pompierii Detașamentului Hunedoara au intervenit de urgență în zona Mănăstirii Prislop, unde un copac doborât de vânt a blocat accesul către lăcașul de cult. O femeie care se afla în apropiere a suferit un atac de panică și a fost asistată medical de către echipajul Serviciului de Ambulanță Județean prezent la fața locului, în timp ce pompierii au acționat pentru segmentarea și degajarea materialului lemnos.
De asemenea, un bărbat a fost lovit de fulger pe munte. El a fost preluat cu ajutorul unui elicopter, după ce salvamontiștii din Gorj și Vâlcea au reușit să-l recupereze.
Incidente au avut loc și în Masivul Retezat. Două femei și un copil au rămas blocați pe Valea Stănișoara, din cauza creșterii bruște a nivelului apei. Salvatorii montani spun că cei trei erau ușor hipotermici, uzi complet și epuizați fizic din cauza încercării de traversare a râului. Turiștii nu aveau nici lanterne la ei. Una dintre femei a suferit un traumatism la un membrul inferior. Echipa Serviciului Salvamont al Consiliului Județean Hunedoara aflată în Punctul de permanență Pietrele a intervenit în cursul noptii și a coborât turiștii în bune condiți.
Peste 50 de persoane au fost salvate de pe munte în ultimele 24 de ore
Salvamontiştii au intervenit pe munte, în ultimele 24 de ore, pentru salvarea a 51 de persoane, dintre care şase au ajuns la spital.
Potrivit paginii de Facebook Salvamont România-Dispeceratul Naţional Salvamont, patru persoane au fost predate Serviciului de Ambulanţă sau SMURD pentru transport la spital şi două au fost predate elicopterelor SMURD pentru transport la spital.
Cele mai multe apeluri au fost primite la Salvamont Argeş – 4, urmate de Salvamont Gorj, Mureş şi Prahova – câte două apeluri, şi Salvamont Bihor, Municipiul Braşov, Bran, Cluj, Dâmboviţa, Hunedoara, Maramureş, Arad, Bihor, Buzău, Cluj, Harghita, Vrancea – câte un apel, şi un apel pentru Salvamont Gorj şi Salvamont Vâlcea.
De asemenea, precizează salvamontiştii, s-au primit şi 38 de apeluri prin care se solicitau sfaturi şi informaţii despre diferite trasee turistice din zona montană.
Salvamontiștii atrag din nou atenția la modul de echipare deficitar al turiștilor pe munte și le solicită o mai bună informare în ceea ce priveste starea vremii în perioada parcurgerii traseului propus.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News