Mihai Daraban: „CCIR a realizat cea mai eficientă diplomație economică a României”

foto: ccir.ro
Sursă foto: ccir.ro

Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR) vorbește despre diplomația economică la cel mai înalt nivel pe care instituția pe care o conduce a avut-o în toți acești ani. De asemenea, Daraban reamintește întâlnirile de vârf facilitate de CCIR care au avut loc în mediul de afaceri.

„Când am preluat mandatul, din păcate, Camera de Comerț venea după 6 ani, consecutiv, de deficit al bilanțului contabil. Am reușit chiar din primul an să să ieșim pe excedent, ceea ce s-a întâmplat, apoi, în toți cei 10 ani consecutiv. Chiar și în timpul pandemiei, Camera de Comerț a României a înregistrat un excedent bugetar. A fost, a fost o perioadă de reașezare, dacă vreți, de reabilitare, in numelui Camerei. Știți că am trecut și noi cam multe alte instituții, de altfel, (pentru că la o istorie atât de îndelungată, de 160 de ani, vă dați seama, au fost personaje mai mult sau mai puțin controversate în conducere a Camerei de Comerț) și noi am avut o etapă, să spunem mai întunecată, dar am reușit în acești 10 ani să reabilităm în numele Camerei să creăm un adevărat vector al diplomației economice”.

Despre diplomația economică, Mihai Daraban recunoaște că misiunea Camerei de Comerț și Industrie a României este mult mai puternică decât cea dusă de statul român.

„Acum, fără modestie, cred că instituția noastră a realizat cea mai eficientă diplomație economică a României, mult peste alte organisme ale statului. Am contribuit din resurse proprii și să realizăm primul volum economic din cadrul inițiative celor trei mări. Era o perioadă delicată când am creat noi acest forum împreună cu Președinția României, care nu primise buget la vremea aceea de la Guvernul României și ținând cont că au fost șapte șefi de stat și de guvern, a trebuit să ajutăm imaginea României, practic din resurse proprii. Nu în ultimul rând, au fost primiți în cadrul Camerei foarte mulți președinți de stat și de guvern, inclusiv președintele Turciei, președinta Croației și la vremea respectivă președintele Slovaciei”.

Președintele CCIR punctează rolul Camerei din Romania în ceea ce privește arbitrajul comercial internațional.

„Am avut foarte multe personaje sau persoane de demnitate mare din statele respective și, repet, diplomația economică, reluarea relațiilor cu Federația Mondială a Camerelor de Comerț, unde și facem parte din comitetul director. Deci am nivelat, să spunem toate ostilitățile, am făcut din arbitrajul comercial, să zic, o instituție de prestigiu. Rolul meu n-a fost decât să să mă orientez asupra unor oameni care, la rândul lor, au făcut minuni în ceea ce înseamnă arbitraj. Și nu întâmplător, președintele curții noastre de arbitraj a fost unul din avocații care a câștigat procesul cu Roșia Montană în favoarea statului român. Nu degeaba este și arbitru la Banca Mondială, desemnat de de statul român. Deci au fost niște realizări pe toate palierele, dar ceea ce a fost mai important este cam am creat această stabilitate economică a Camerei de Comerț”, conchide Mihai Daraban.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: