Primul caz de variola maimuței în Europa. Avertismentul dr. Adrian Marinescu: Noua tulpină mpox poate pune probleme

Sursă foto: CDC

Variola Maimuței a ajuns în Europa. Primul caz al variantei mai periculoase de mpox a fost înregistrat în Suedia. Aceasta se răspândește în ritm alert în Africa, iar Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția că se poate vorbi deja de o urgență globală de sănătate publică. Într-o intervenție la Digi24, medicul infecționist Adrian Marinescu, director medical la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș din București, a avertizat că variola maimuței este „o boală care trebuie luată în calcul de lumea medicală”, mai ales că noua tulpină 1b „poate să pună probleme”. 

Medicul Adrian Marinescu spune că lumea medicală trebuie să țină cont de acest diagnostic, iar când o persoană care vine din afara Europei, mai ales din Africa, ajunge la spital, să se gândească, printre alte, că ar putea să fie variola maimuței. În același timp, el atrage atenția că noua variantă mpox „poate să ne pună mai multe probleme”.

„Este mai mult decât logic să ne gândim la pandemie și să intrăm mai ușor în panică. Cred că nu sunt motive de îngrijorare, discutăm mai degrabă de prudență și această alertă ne face să ne gândim la o boală pe care trebuie să o luăm în calcul. Aici sunt două lucruri: în primul rând, că variola maimuței e de multă vreme în Europa, e adevărat că au fost cazuri izolate, iar variantele noi întotdeauna apar.

Faptul că acum această variantă 1b poate să ne pună mai multe probleme, acest lucru se referă la eventuale forme severe care sunt în procent mai mare. Nu numai că se transmite ușor, poate ar fi bine să ne amintim că e vorba de un contact prelungit și un contact apropiat, deci clar că riscul va fi mult mai mare prin tuse, prin strănut sau prin obiecte contaminate, e o probabilitate extrem de mică de a se transmite. Ceea ce înseamnă că de acum încolo alerta ne va spune așa: lumea medicală trebuie să ia în calcul acest diagnostic și de fiecare dată când o persoană vine mai ales de pe continentul african să se gândească, printre alte, și că va putea să fie variola maimuței”, a spus acesta.

Întrebat cum se manifestă boala, doctorul Marinescu a răspuns: „La momentul inițial, când nu există erupția pe piele, e greu să-ți dai seama, că ai febră, ai o stare generală modificată, durere de cap, ganglioni care sunt inflamați, sunt lucruri caracteristice unei boli infecțioase, însă atunci când ai o erupție, care e dureroasă, care e cu vezicule, care apare de obicei la nivelul organelor genitale, sigur că trebuie să te gândești. Mai ales dacă e o persoană care a venit din afara Europei, mai ales Africa, sau dacă a luat contact cu o persoană care a venit de curând. Cazurile sunt de cele mai multe ori de import sau prin contact cu acea persoană care s-a întors de curând din Africa, de exemplu”.

Despre tratamentul bolii, medicul spune că nu există un unul specific antiviral. „Sunt tratamente adaptate în cazurile complicate. Nu vorbim de o izolare ca în cazul SARS-CoV-2, dar dacă am un diagnostic o să mă feresc de contact și o să am mai multă grijă. Pacientul poate fi izolat în spital sau acasă. Regulile de bază cred că se referă, ca la orice boală, care mai mult sau mai puțin se transmite”, a mai spus acesta.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: